Nyitókép: BBC

 

Abdel Fattah Sisi egyiptomi elnök, aki az Egyesült Államok egyik legközelebbi szövetségese, és az USA katonai és gazdasági segélyeinek egyik fő címzettje, a közelmúltban az ukrajnai háború ellenére 40 ezer rakéta gyártását rendelte el titokban Oroszország számára. Mindez a kiszivárgott amerikai titkosszolgálati dokumentumból derül ki, melyekre hivatkozva a The Washington Post (WP) írt cikket.

 

A február 17-i keltezésű, szigorúan titkos dokumentum egy része összefoglalja Sisi és más magas rangú egyiptomi katonai tisztviselők közötti állítólagos beszélgetéseket, megemlítve a tüzérségi lőszer és lőpor Oroszországba szállításának tervét is. A dokumentum szerint Sisi arra utasította a tisztviselőket, hogy tartsák titokban a rakéták gyártását és azok Oroszországba szállítását, „hogy elkerüljék a Nyugattal való problémákat”.

 

 hirdetes_300x300  

A Washington Post egy titkos dokumentumok képeit tartalmazó mappából szerezte meg a dokumentumot, amelyet februárban és márciusban tettek közzé a Discordon, ami egy népszerű játékplatform.

 

Egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselő azt mondta a WP-nek, hogy Washington szerint Egyiptom még nem hajtotta végre a tervet. „Nem tudunk arról, hogy a tervet már végrehajtották volna” – mondta.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.