Nyitókép: SITA
Magyar vezetéssel menekítettek ki Szudánból 14 magyar és 48 külföldi állampolgárt, akik egy búvár-kiránduláson vettek részt a polgárháború sújtotta ország partjainál. Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt: a magyarok hajója az egyiptomi Hurghadába ment, ahonnan a magyar nagykövetség segítségével Kairóba szállítják az utasokat, akik várhatóan vasárnap repülnek haza. Közben több ország is megkezdte állampolgárainak evakuálását Szudánból, ahol a pénteken megkötött fegyverszünet ellenére mára virradóra újabb összecsapások voltak.

Közösen bérelt kisbuszokkal, saját járművel, vagy éppen gyalogosan próbálnak kijutni az emberek a harcok dúlta szudáni fővárosból, Kartúmból. Sokan a szomszédos Csád, illetve Egyiptom felé indulnak, mások az egyelőre nyugalmas északi régiókban próbálják átvészelni a konfliktust.

 

Leállt a közösségi közlekedés, gyalogszerrel hurcoltuk a csomagjainkat. Az elhaladó autók tele voltak, végül jött egy autóbusz, amelynek a sofőrje önként vállalta, hogy segít az embereknek kijutni a városból

 

– mondta egy fiatalember, aki vidéken élő rokonainál keresett menedéket.

Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban napok óta nincs ivóvíz, akadozik az áramszolgáltatás.

 

Becslések szerint már csaknem félezer civil vesztette életét a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők, az RSF nevű milícia összecsapásaiban.

 hirdetes_810x300  

 

Jóllehet pénteken sikerült megállapodniuk egy három napos tűzszünetről, szombat hajnal óta ismét ropognak a fegyverek Kartúmban. A légiforgalom teljesen megszűnt, miután az ország reptereinek nagy része a lázadók kezére került.

 

Az országot irányító katonai tanács vezetője, Abdel Fattah Burhani tábornok szombat reggel bejelentette, hogy a hadsereg napközben lehetővé teszi a brit, amerikai, francia és kínai diplomáciai testületek munkatársainak kimenekítését.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!