Nyitókép: lefigaro.fr

 

Május elseje újabb alkalom a tömegtüntetésekre Franciaországban, a rendőrség Párizsban és Nantes-ban könnygázzal oszlatott.

Franciaország számos városában indultak tüntető menetek a hétfő reggeli órákban. A szervezők országosan 500-650 ezer résztvevőt várnak, csak Párizsban mintegy 100 ezer tüntetővel számolnak.

 

A rendőrség felkészült az esetleges rendbontásokra, s egészen délig a helyzet többnyire nyugodt is maradt. Párizsban és más nagyvárosokban első alkalommal drónokat is bevetettek a hatóságok, hogy nyomon követhessék a történéseket. Rendes esetben a május elsejei megmozdulásokon 100-160 ezer embert várnak.

 

Mindemellett a május elsejei tüntetések előtt nem sokkal az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet festékkel öntötte le az adóelkerüléssel vádolt Louis Vuitton Alapítvány épületének üveghomlokzatát.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvény miatt nagyot esett Macron népszerűsége.

 

Sophie Binet, a CGT szakszervezet vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy Macron elszigetelődött a nyugdíjreformjával.

 

„A végrehajtó hatalom nem tud kormányozni a nép támogatása nélkül”

 

– jelentette ki Binet a párizsi megmozdulások kezdete előtt. Hozzátette, hogy szakszervezete még nem döntött az esetleges tárgyalásokról a kormányzattal.

 

Laurent Berger, a CFDT szakszervezet vezetője pedig arról beszélt, hogy Macron kormánya süket az utóbbi évtizedek legerőteljesebb társadalmi mozgalmának követeléseire. A BFM TV televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy szakszervezete kész párbeszédet folytatni a kabinettel. Egyben visszautasította azt a feltételezést, hogy a vezető szakszervezetek közötti, ritkának mondható szövetség egységének próbája most érkezett el azzal, hogy a nyugdíjreform törvényerőre emelkedett.

„A fizetésekre és munkakörülményekre vonatkozó más javaslatokat is le kell raknunk a tárgyalóasztalra”

 

– tette hozzá Berger.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!