Nyitókép: indyturk.com

 

Nyugatbarát szólamokkal kampányol a török ellenzék, amely évtizedek óta először rúghat labdába a választáson Erdogan elnökkel szemben. Szakértők szerint azonban ha hatalomra is kerülnek, aligha tudják gyorsan felszámolni Moszkva befolyását.

Az elmúlt húsz évben először akadt valódi kihívója Recep Tayyip Erdogan elnöknek a törökországi elnökválasztáson. A Kemal Kılıçdaroğlu által vezetett egyesült ellenzék azt ígéri, helyreállítja a kapcsolatokat a nyugattal és az EU-val.

 

Brüsszel 2018-ban befagyasztotta a török csatlakozási tárgyalásokat válaszul az ottani demokrácia hanyatlására. Egy német EP-képviselő szerint egy ellenzéki győzelem esélyt adhat arra, hogy előrelépjenek a vámunió és a vízum mentes utazás ügyében.

 hirdetes_810x300  

 

„Most egy nagyon fontos, történelmi pillanathoz érkeztünk, amikor kiderül majd, hogy folytatódik-e a demokrácia, a jogállamiság szempontjából problémás politika, valamint az uniós szomszédok, Görögország és Ciprus megfélemlítése. Eljöhet egy olyan állapot, amikor a Törökország és az EU közötti törés helyrehozhatatlanná válik”

 

– mondta Sergey Lagodinsky, német zöldpárti EP-képviselő.

 

Egy ellenzéki győzelem elemzők szerint is lökést adhat Brüsszel és Ankara párbeszédének.

 

„Az ellenzék három ígéretet tett: az első a demokrácia helyreállítása, az, hogy mindenki számára biztosítják az alapvető jogokat, a jogállamiságot, az intézményeket, és a szabadságjogokat. A második az, hogy helyreállítják az ország nyugati irányultságát. A harmadik pedig az EU-török kapcsolatok helyreállítása, és konstruktív szerepre készülnek a régiós ügyekben, Európában és multilaterális szinten is”

 

– mondta Ilke Toygus, a Madridi III. Károly Egyetem professzora.

 

Ankara kapcsolatai a NATO-val is feszültek a szoros orosz kapcsolatok, a svéd NATO-csatlakozás megvétózása, valamint a líbiai és a szíriai konfliktusokban játszott szerepe miatt. Azonban egy esetleges ellenzéki győzelem esetén sem változik meg minden varázsütésre.

 

„Néhány dolgon aligha fog változtatni a választás eredménye: ilyen például a hadsereg erejének növekedése: a politikai befolyásuk valószínűleg megmarad. És megmarad majd az oroszok által épített és üzemeltetett elektromos hálózat és az atomlétesítmények is. Ez utóbbi még nem működik, de majd fog és bárki is kerül majd hatalomra, figyelembe kell majd vennie ezt”

 

– mondta Marc Pierini, az EU korábbi uniós nagykövete.

 

A török ellenzék vezetője egyébként azzal vádolja Moszkvát, hogy félrevezető kampányt indított a választás befolyásolásáért.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!