Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Jaro Naď leköszönő szlovák védelmi miniszter igencsak lenézően nyilatkozott a magyar Országgyűlás külügyi bizottságának elnökéről, Németh Zsoltról.

 

Nehogy már a magyar külügy kijelentései legyenek az irányadóak, amelyek ellentmondanak a diplomáciai szokásoknak – így reagált Naď a szlovák TA3 hírtelevízió vasárnapi politikai vitaműsorában a műsorvezető kérdésére.

 

 hirdetes_300x300  

A téma Rastislav Káčer távozó szlovák külügminiszter szavai voltak, melyekkel egy lakossági fórumon majomparádénak és páviáncsordának nevezte az őt kritizáló jelenlévőket. A műsorvezető ebbe a kontextusba szőtte bele a magyar külügy korábbi nyilatkozatát Káčerral kapcsolatban. Németh Zsolt akkor Pozsonyban a Körkép.sk kérdésére azt mondta, hogy

 

„Azt kell mondanom, hogy rendkívüli mértékben aggódom az ő mentális egészségéért. És ha lehet egy tanácsom számára, akkor azt mondanám, hogy mindenféleképpen, nagyon sürgősen keressen fel egy pszichiátert”

 

Németh ezzel Káčerra reagált, aki még idén februárban azt mondta, hogy ha Oroszország győzne Ukrajnában, akkor tíz év sem kell, és Magyarország területi igényeket támasztana Szlovákiával szemben.

 

A mai vitaműsorban a szlovák MiG-29-ek Ukrajnának való átadása is téma volt. Naď vitapartnere, Erik Tomáš (Hlas) szerint alkotmányellenes döntés született. Mint elmondta, egy háborúban álló, nem NATO-tagországnak vadászgépeket átadni elvi külpolitikai kérdés, amihez parlamenti jóváhagyásra lett volna szükség.

 

Naď ezt cáfolta, és a kormány döntését (mely a MiG-29-ek átadását jóváhagyta) alátámasztó jogi elemzésre hivatkozott, melyet ígérete szerint holnap nyilvánosságra is hoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!