áNyitókép: Shutterstock/Tero Vesalainen

 

Csütörtökön több vezető lengyel hírportál is hackertámadás áldozatává vált. A varsói kormány biztonsági tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy Oroszország ilyen és ezzel hasonló akciókkal próbálja „destabilizálni” az országot és „káoszt kelteni a lakosság körében”.

 

Lengyel tisztviselők azt közölték, hogy a hírportálok elleni támadást „valószínűleg orosz hackercsoportok hajtották végre”. A célpontok többek között a polityka.pl, niezalezna.pl és wyborcza.pl, valamint az rp.pl, wpolityce.pl és wprost.pl oldalak voltak.

 

Néhány oldal „átmeneti nehézségekről” számolt be a tartalomhoz való hozzáféréssel kapcsolatban. A wpolityce.pl weboldal tulajdonosai csütörtök reggel egy tweetben közölték:

 hirdetes_300x300  

 

„A wpolityce.pl weboldal DDoS hackertámadásnak van kitéve, ami ideiglenes problémákat okoz az oldal elérésében.”

 

Stanisław Żaryn, a lengyel kormány információs tér biztonságáért felelős biztosa azt mondta, hogy Lengyelország „technikai vizsgálatot” indít a csütörtöki kibertámadás ügyében. Azt is elárulta, hogy a hackerek különösen a jól ismert, nagy elérésű hírportálokat blokkolták. Szavai szerint Oroszország „a lengyel állam destabilizálására törekszik, és a médiaorgánumok elleni támadások minden bizonnyal segítenek káoszt terjeszteni a lengyel nép körében”.

 

Stanisław Żaryn arra is figyelmeztetett, hogy „a kiberháború folytatódik”, és „az oroszok nagyon agresszív módon támadnak”.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!