Nyitókép: SITA

 

A romhalmazzá vált város elesett ugyan, de Ukrajna számára a „Bahmut-terv” működött: lekötötte az orosz csapatokat, és időt nyert új erők kiképzésére.

„Ma, 2023. május 20-án délután 12 órakor teljesen elfoglaltuk Bahmutot”

 

– jelentette be Jevgenyij Prigozsin szombaton egy internetes videóban. A Wagner-csoport vezetője a tőle megszokott teátrális módon, orosz zászlókkal, Wagner-emblémával és tíz zsoldosával a belváros lerombolt épületei előtt rendezte meg a győzelem bejelentését.

 

 hirdetes_300x300  
In this handout photo taken from video and released by Prigozhin Press Service Saturday, May 20, 2023, Yevgeny Prigozhin, the head of the Wagner Group military company speaks holding a Russian national flag in front of his soldiers in Bakhmut, Ukraine. Prigozhin claims his forces have taken control of the city of Bakhmut after the longest and most grinding battle of the Russia-Ukraine war, but Ukrainian defense officials have denied it. In a video posted on Telegram, Prigozhin said the city came under complete Russian control at about midday Saturday. (Prigozhin Press Service via AP)

 

A Kreml dicsérete nem sokáig váratott magára: Vlagyimir Putyin orosz elnök már vasárnap délelőtt  gratulált a zsoldoscsapatnak és a hadseregnek a kelet-ukrajnai város „felszabadításához”, amely Oroszországban még a szovjet Artyomovszk nevet viseli.

 

„Tíz hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta az egykor virágzó Donyeck régió városát, Bahmutot mára ténylegesen elfoglalták az orosz csapatok”

 

– írja a Kyiv Independent is, hozzátéve, hogy Kijev még nem erősítette meg a város elvesztését. Az ukrán vezérkar közölte:

 

„A harc folytatódik”.

 

Az ukrán védelmi minisztérium illetékesei annyit ismernek el, hogy csapataikat kiszorították az utolsó sokemeletes épületekből, és most a város szélén, a kis lakott lakóövezetekben védik pozícióikat. Ám több mint egy hete az orosz erők ellenőrzik a korábban 70 ezres város több mint 90 százalékát.

 

In this grab taken from video released by Prigozhin Press Service on Saturday, May 20, 2023, Yevgeny Prigozhin, the owner of the Wagner Group military company shakes hands with his soldiers, in Bakhmut, Ukraine. Prigozhin claims his forces have taken control of the city of Bakhmut after the longest and most grinding battle of the Russia-Ukraine war, but Ukrainian defense officials have denied it. In a video posted on Telegram, Prigozhin said the city came under complete Russian control at about midday Saturday. (Prigozhin Press Service via AP)

 

A győzelemnek azonban óriási ára volt: a Wagner részben börtönökben rekrutált csapatai és az orosz haditengerészeti egységek tagjai közül becslések szerint 20-40 ezer embert halt meg a bahmuti „húsdarálóban”. Ráadásul az orosz erők ottani lekötése kezdettől fogva a várost bekeríteni szándékozó ukránok stratégiájának része volt.

 

Ha a Wagner vezetője tartja a szavát, és az elkövetkező napokban visszavonja erőit Bahmutból, akkor „valószínűtlen, hogy az orosz reguláris erők képesek lesznek más offenzív hadműveletek folytatására” – írta elemzésében az Institute for the Study of War (ISW) amerikai think tank.

A „Bahmut-terv” bevált: Kijev időt nyert új erők kiképzésére és súlyos veszteségeket okozott az orosz csapatoknak. „Ezeket a célokat 1000 százalékban elértük. Még ha egy napon a katonai vezetés a visszavonulás mellett dönt is, Bahmut védelme nagy stratégiai siker lesz, amely megalapozza a jövőbeli győzelmeket”

 

– jelentette ki még márciusban egy interjúban Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója.

 

Ez utalás volt a tervezett ellentámadásra, amely a következő hetekben várható, amint a folyók vízszintje a tél után normalizálódik, és a talaj ismét teljesen kiszárad. Bár Kijev folyamatosan újabb és újabb egységeket küldött Bahmutba erősítésként, az ellentámadást ez nem veszélyezteti.

 

A Kijev által az ellentámadásra felállított 13 dandárból – amelyek többségét Európában képezték ki – ugyanis egyetlenegyet sem vetettek be a Donbaszban – írja a Welt elemzése. A Németországból és Nagy-Britanniából származó harckocsikat, mint minden más Nyugatról származó új fegyverrendszert, szintén nem küldték a bahmuti frontra.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!