Nyitókép: Körkép.sk

 

Elképesztően sok Tyrannosaurus Rex élhetett a bolygónkon, bár most a korábbiaknál kicsit kevesebbre becsülték a lehetséges számukat egy új, pontosabb modellel.

 

Egészen elképesztő számban élhettek a T-rexek a Földön egykoron, egy új tanulmány szerint ugyanis 1,7 milliárdnyian lehettek a végzetes aszteroida-becsapódás előtt, számol be róla a HVG.

 

 hirdetes_400x285  

Ez a szám azonban nem a legnagyobb becslés valaha: egy korábbi, 2021-es tanulmány 800 millióval több állattal számolt, ám a mostani, a Palaeontology folyóiratban publikált vizsgálat igyekezett mindent figyelembe venni – az átlagos élettartamtól kezdve az ivarérettségen át a tojások számáig. Mindent, amit a néhai állatokról jelen pillanatban tudni lehet.

 

A friss tanulmányt vezető Eva Griebeler, a Mainzi Egyetem evolúciós biológusa a modelljét 23 különféle, még élő fajon tesztelte, és úgy látta, hogy – szemben a korábbi, 2021-es tanulmány modelljével – ez viszonylag jól meg tudta jósolni a populációszámot. Ez támaszthatja alá a T-rexekkel kapcsolatos számok helyességét is.

 

Szintén megerősíti a legfrissebb megállapításokat, hogy a korábbi becslés mögött álló paleontológus is elismeri a legújabb munkát, mondván a legújabb adat „realisztikusabb”.

 

Az 1,7 milliárdos érték azt is jelzi, hogy valójában még csak a T-rex-maradványok igen kis százalékát sikerült megtalálni. Az, hogy ez miért van így, és hol lapulhat a többi, még későbbi tanulmányok tárgya lehet.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!