Nyitókép: ng.hu

 

A mai Németország területén fekvő Rungholt a 14. században veszett el.

 

Egy templom és sok más struktúra maradványaira bukkantak Rungholt elsüllyedt középkori városánál, a németországi Északi-Fríz-szigetek közelében – számol be a Heritage Daily. A település 1362-ben, egy vihar hatalmas hullámai miatt merült el, a legenda szerint a katasztrófával csapott le Isten a virágzó város bűnös lakosaira.

 

 hirdetes_300x300  

A Kieli Egyetem, a Mainzi Egyetem, a Balti és Skandináv Régészeti Központ (ZBSA), valamint a Schleswig-Holstein Tartományi Régészeti Osztály csapata földtudományi és régészeti módszerek kombinációjával mutatta ki a templomot. A kutatók 2 kilométer hosszan észlelték a középkori településhalmokat Hallig Südfall szigetének közelében, ezen maradványok közül az egyik egy 40-szer 15 méteres templomtól származik.

 

A fotó közepén Runghold maradványai. Kép forrása: National Geographic

 

Dr. Ruth Blankenfeldt, a ZBSA munkatársa szerint mérete és elhelyezkedése miatt a templom egy nagyobb plébánia lehetett. A szakértők a tágabb területen 54 településhalmot, egy jól szervezett vízelvezető rendszert, egy árapálykapus kikötővel rendelkező parti gátat és két kisebb templomot is felfedeztek.

 

Dr. Hanna Hadler, a Mainzi Egyetem kutatója kiemelte, az erózió már a lelőhelyen is érezteti hatását, ezért fokozni kell a Rungholt megóvásáért tett erőfeszítéseket.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!