Nyitókép: SITA

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a mai napon elrendelte a határbiztonság megerősítését, hogy biztosítsák az orosz katonák és civilek „gyors” bejutását az immár Moszkva ellenőrzése alatt álló ukrán régiókba. Az elmúlt hetekben megszaporodtak az Oroszországon belüli támadások.

 

Putyin hangsúlyozta, feladata a harci zóna közelében lévő vonalak „megbízható lefedése”. „Biztosítani kell az (Orosz) Föderáció új állampolgárainak eljuttatott katonai és polgári járművek és rakományok gyors mozgását, beleértve az élelmiszereket, a humanitárius segélyeket és az építőanyagokat” – mondta Putyin a Kreml honlapján közzétett üzenetben.

 

 hirdetes_400x285  

Új területként Moszkva négy ukrán régiót – Donyecket, Luhanszkot, Herszont és Zaporozsjét – jelöl ki, amelyeket részben megszáll, és amelyeket tavaly szeptemberben próbált meg annektálni. A terület elfoglalására tett kísérletet a Kreml által rendezett szavazások előzték meg a régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról. A világ legtöbb országa és az ENSZ törvénytelennek ítélte ezt a kísérletet, szerintük fegyverrel zajlott a szavazás. Oroszország már 2014-ben a nemzetközi jogot megsértve annektálta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet is.

 

A hét elején az ukrán határon fekvő orosz Belgorod régió fegyveres összecsapások színhelye lett. Később az Ukrajna oldalán harcoló orosz állampolgárokból álló Orosz Szabadság Légió (LSR) és az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) vállalta a felelősséget a betörésért. Moszkva a támadást Ukrajnából származó szabotázscsoportoknak tulajdonítja. Kijev tagadja, hogy bármi köze lenne a belgorodi régióban zajló eseményekhez. Szerinte orosz partizánok akciója volt.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!