Nyitókép: Euronews

 

Az előrehozott választásokat július 23-ára írta ki a baloldali kabinet, miután a helyhatósági választáson előretörtek a jobboldali pártok.

Miután Pedro Sánchez kormányfő szocialista pártja (PSOE) súlyos vereséget szenvedett a spanyolországi regionális választásokon, a kormányfő most bejelentette: fel kívánja oszlatni a parlamentet, és az év végén esedékes parlamenti választásokat előrehozza július 23-ára.

 

„Ezt a döntést a tegnapi választások eredményeinek ismeretében hoztam meg”

 

– mondta a szocialista politikus hétfőn. Hozzátette: „Bár a tegnapi választások helyi és regionális vonatkozásúak voltak, a szavazás jelentősége ezen túlmutató üzenetet közvetít. Ezért miniszterelnökként és a PSOE főtitkáraként magamra vállalom a felelősséget az eredményekért.”

 hirdetes_810x300  

 

Vasárnap a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján. A tíz legnagyobb spanyol város közül hétben – például Madridban, Sevillában és Valenciában is – a Néppárt nyert, de jól szerepelt a PP tartományi és helyi szinten is.

 

Spanyolország viszonylag jól átvészelte a koronavírus-járványt Sánchez baloldali kisebbségi kormánya alatt. A gazdasági helyzet viszonylag stabil, ami a milliárdos uniós támogatásoknak is köszönhető.

 

A munkanélküliség azonban európai összehasonlításban még mindig magas. Ráadásul a koalíciós kormányon belüli viták többször is bőséges muníciót szolgáltattak az ellenzéknek.

 

Az infláció, az ukrajnai háború következményei és több ügy is egyre inkább sarokba szorította Sánchezt. A szexuális bűncselekményekről szóló új törvény például fiaskónak bizonyult, holott ez lett volna a kormány zászlóshajóprojektje. A törvény következtében azonban idő előtt megnyíltak a börtön kapui több tucat szexuális bűnelkövető számára, az ügy a kormánykoalíción belül is heves vitákhoz vezetett.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!