Nyitókép: berettyoszuleszet.hu

 

A cseh Alkotmányjogi Bíróság kártérítési lehetőséget adott a családnak, amiért az apa nem tudott ott lenni a szülésnél.

 

Az alkotmányjogi döntés lehetőség a családnak, hogy kártérítést kapjon amiatt, hogy az apa a koronavírus terjedése elleni intézkedések miatt nem tudott ott lenni a szülésnél. Az apa szülésnél való személyes jelenléte a családi élethez való jog része – hangsúlyozta határozatában a bíróság. Hozzátette: a gyermek születése egy nagyon jelentős, talán a legjelentősebb mozzanat a családi életben, amely közös tapasztalatokkal erősítheti az anya, apa és gyermek közötti köteléket.

 

 hirdetes_810x300  

„Az Alkotmánybíróság ezért nem fogadja el azt a véleményt, hogy az anya, az apa és a gyermek együttlétéhez való joga a születés pillanatában és az azt közvetlenül követő pillanatokban maradjon az alkotmányos védelem keretein belül”

 

– mondta Vojtěch Šimíček bírói jelentéstevő.

 

Megállapításában a bíróság visszatér a 2020. márciusi esethez, vagyis a covid-19 terjedésének első hullámának időszakához. Akkoriban az egészségügyi minisztérium intézkedései rövid időre korlátozták az apák jelenlétének lehetőségét a szüléseknél. Egyes családok úgy döntöttek, hogy bíróságon keresztül szereznek érvényt érdeküknek.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!