Nyitókép: hellohorvatorszag.hu

 

Horvátország továbbra is az egyik legnépszerűbb nyaralóhely az egész Földközi-tenger térségében a Szlovákiából érkezők számára. A Horvát Turisztikai Szövetség (CHTZ) várakozásai szerint idén még több szlovákiai turista látogat majd az Adriai-tenger melletti országba, mint tavaly. 2022-ben 3,3 millió vendégéjszakát töltöttünk ott, ami 10%-kal több, mint a 2019-es járvány előtti időszakban.

 

A szlovákiai turisták a nyolcadik helyet foglalják el a Horvátországba látogató nyaralók létszámát illetően. Tartózkodásuk átlagosan 8,5 napig tartott. Az országba való utazást és ott-tartózkodást megkönnyíti, hogy ez év eleje óta a schengeni övezet része lett, az Európai Unión belül nincs belső határellenőrzés, a kuna helyett pedig az euró lépett érvénybe.

 

 hirdetes_810x300  

„Rekord turisztikai szezonra számítunk, ami a szlovákiai turistákat illeti” – mondta Miodrag Mlačić, a CHTZ szlovákiai és csehországi képviseletének igazgatója. Az idei év első öt hónapjában csaknem 32 ezer szlovákiai vendéget szállásoltak el az országban, amelyen 120,5 ezer vendégéjszaka volt. A tavalyi év azonos időszakához képest ez 9%-kal több, illetve 30%-kal több a 2019-es rekordévhez képest.

 

„A legtöbb nyaraló a fővárosban, Zágrábban, Porečben, Umagban, Rovinjban és Zadarban volt” – mondta Mlačić az idei látogatottságról. A Szlovákiából érkező turisták és látogatók elsősorban az Adria közelsége miatt utaznak Horvátországba. A tengeren kívül a természet és a városok megismerése is érdekeli őket. Továbbra is az egyéni közlekedést és a szállást részesítik előnyben, idén megközelítőleg 71%-os részesedéssel. A nyaralók 29%-a vette igénybe az utazási irodák, ügynökségek szolgáltatásait, közel fele szállodában szállt meg, mintegy negyedük magánszálláshelyen, több mint tizede pedig kempingben.

 

A tavalyi év egészében a szlovákiaiak 76 százaléka érkezett Horvátországba egyénileg, 24 százalékuk pedig utazási iroda segítségével. Szálláshelyül elsősorban Crikvenicát, Vodicét, Zadart, Virt, Umagot és Zágrábot választották.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!