Nyitókép: SITA

 

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz erők robbantották fel az ellenőrzésük alatt álló gátat. Több orosz hírügynöskég is megerősítette, hogy a gátat lerombolták, míg Nova Kakhovka Moszkva által kinevezett polgármestere szerint az ukrán erők terrortámadása miatt robbant fel a gát.

Az ukrán hadsereg közlése szerint a Herszon közelében található – orosz ellenőrzés alatt álló – víztározó gátját kedd hajnalban robbantották fel. A kár mértékéről egyelőre nem érkezett pontos információ, mint ahogy arról sem, mekkora területet árasztott el a víz.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz TASZSZ hírügynökség jelentése szerint a a tározóból ömlik a víz, az áradás pedig legalább 80 környékbeli települést fenyeget. A Dnyeper folyón található víztározóban keletkezett károk a Krím vízellátását is veszélyeztetik.

 

This satellite image provided by Maxar Technologies shows an overview of the Kakhovka dam in southern Ukraine on Monday, June 5, 2023. Ukraine on Tuesday, June 6, accused Russian forces of blowing up the major dam and hydroelectric power station in a part of southern Ukraine they control, threatening a massive flood that could displace hundreds of thousands of people, and ordered residents downriver to evacuate. Russian news agency Tass quoted an unspecified Russian government official as saying the dam had “collapsed” due to damage. (Maxar Technologies via AP)

A RIA orosz hírügynökség azt írja Nova Kakhovka Moszkva által kinevezett polgármesterére hivatkozva, hogy a gátat lebombázták. A polgármester azt egyenesen terrorcselekménynek titulálta az incidenst.

 

 

 

A Washington Post oknyomozó riportere, Evan Hill a Twitteren tett közzé műholdfelvételt a gátról, a képen az látszik, hogy az útnál a gát egy része megrongálódott.

 

A Reuters hírügynökség és a Guardian egyelőre nem tudták független forrásból igazolni, pontosan ki robbantotta fel vagy bombázta az építményt.

 

Kép forrása: SITA

 

A pillanatnyi helyzetet videófelvételek is ábrázolják.

 

 

Evakuálhatják a lakosságot.

 

Az ukrán rendőrség a közelben élők evakuálását sürgeti, a lakosságot a Telegramra feltöltött tájékoztatóban felszólították, hogy kapcsolják le az összes elektromos készüléküket, illetve vegyék magukhoz az irataikat és készüljenek a kitelepítésre.

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!