Nyitókép: SITA

 

Minden nyolcadik apa egyúttal dolgozott is az elmúlt egy évben, miközben szedte az anyaságit. A Szociális Biztosító az ilyen eseteket a gyermek fiktív gondozásaként értelmezi.

 

A biztosító tavaly 1912 anyaságival kapcsolatos igény esetén indított vizsgálatot. Az esetek ellenőrzésénél 50 apánál szüntették meg az anyasági folyósítását, derül ki a Szociális Biztosító tevékenységének éves jelentéséből, illetve a szociális ellátórendszerrel való visszaélések leküzdésére irányuló akcióterv végrehajtásáról szóló jelentésből.

 

 hirdetes_300x300  

A gyermek apja anyasági segélyre legkorábban az anya szülése után hat héttel jogosult, amennyiben az anya nem részesül anyasági segélyben vagy szülői támogatásban. Az apa az anyasági segélyt a gyermek gondozásba vételétől számított 28 hét elteltével veheti igénybe, és legkésőbb a gyermek hároméves koráig élhet ezzel a lehetőséggel. Az apának azonban a gyermek gondozásba vétele előtti két évben összesen legalább 270 napnyi betegbiztosítottsági idővel kell rendelkeznie. Az  anyasági segély összege a munkavállaló bruttó bérének 75%-a, illetve egyéni vállalkozói esetében annak kivetési alapjából számítva.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!