Nyitókép: kyivindependent.com

 

„Szemétlerakattá és állattemetővé” vált a Fekete-tenger a dél-ukrajnai Odesza megye közelében. A Dnyipro folyón lévő kahovkai gát felrobbantása után különböző házmaradványok, bútorok, állattetemek, aknák és lőszerek úsznak a vízben.

 

A határőrség szerint a katasztrófa hatalmas halpusztulást is eredményezett. „A környezetszennyezés következményei leírhatatlanok” – közölte a határőrség közösségi oldalán. Egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy legyenek óvatosak, és vegyék fel a kapcsolatot a hatóságokkal, ha veszélyes tárgyakat találnak.

 

 hirdetes_400x285  
Kép forrása: kyivindependent.com

 

Bár Kijev és Moszkva egymást hibáztatja a gát lerombolásáért, minden jel arra mutat, hogy orosz megszállók robbantották azt fel kedd kora reggel. A kahovkai gát tavaly március óta az Oroszország által megszállt területen található. Emellett az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) bejelentette, hogy lehallgatott egy beszélgetést az orosz megszállók között, amelyben elismerik, hogy a kahovkai gátat egy orosz szabotázscsoport rombolta le.

 

Kép forrása: kyivindependent.com

 

Az elárasztott déli régiókban folytatódik a lakosság evakuálása. Ezt bonyolítja a Dnyipro folyó nyugati partjának folyamatos orosz ágyúzása. Az ukrán belügyminisztérium szombati jelentései szerint az áradások következtében legalább öten vesztették életüket, további 27-en pedig eltűntnek számítanak.

 

Kép forrása: kyivindependent.com

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!