Nyitókép: SITA

 

2023 első félévében 46 ezer fővel, 10,87 millióra nőtt Csehország összlakossága. A növekedés hátterében a külföldi migráció áll, különösen Ukrajnából. Az országban egyébként többen haltak meg, mint ahányan születtek. Az előző év azonos időszakához képest csökkent a születések, halálozások, házasságkötések és válások száma is, derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (ČSÚ) ma közzétett jelentéséből.

 

Januártól június végéig 79 776-an vándoroltak be külföldről Csehországba, míg Csehországot 22 266-an hagyták el.

 

„Ukrajna polgárai továbbra is uralták a külföldi migráció mindkét irányát”

 

– mondták a statisztikusok. Az orosz katonai agresszió miatt ideiglenes védelmet kapott ukránokat is a bevándorlók közé számítják.

 

11 486 ember vesztette életét természetes okok miatt. Csehországban 56 666 lakos halt meg, 3 398 fővel kevesebb, mint a tavalyi év első félévben. Ugyanakkor 45 180 gyermek született, ami éves szinten 5 731 fős csökkenést jelent.

 

„Folytatódik a születések számának csökkenése, amely 2022 januárjában kezdődött”

 

– mutatott rá Michaela Němečková, a CZSO Demográfiai Statisztikai Főosztályának munkatársa. Elmondása szerint a 28 és 31 év közötti nők körében esett vissza leginkább a szülések száma.

 

A gyerekek 47,7 százaléka házasságon kívül született, ami valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban. A született gyermekek tizedének volt külföldi állampolgárságú anyja. Ezek kétötöde ukrán, egynegyede szlovák állampolgár volt.

 

19 124 jegyespár kötött házasságot az év első hat hónapjában, 3 022-vel kevesebben, mint tavaly. A válások száma 529 fővel 9877-re csökkent.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!