Nyitókép: HVG

 

Bár még hosszú út vezethet addig, hogy a gyakorlatban is alkalmazzanak a lebénult betegeknél agy-számítógép interfészeket (BCI), a kísérleteket már embereken is megkezdheti a Neuralink.

 

Megkapta a zöld lámpát az Elon Musk-féle Neuralink egy független vizsgálóbizottságtól arra, hogy megkezdhesse az első kísérleteket lebénult embereken – írja a vállalat keddi közlése nyomán a HVG.

 

hirdetes_starlux810x300

A cég így már megkezdheti a toborzást a kísérletekhez, melyekbe különböző okokból – például nyaki gerincsérülésből – lebénult emberek jelentkezhetnek. Azt Musk cége nem árulta el, a vizsgálatokba hány embert vonnak be, de hat évet fog felölelni.

 

A résztvevőknek egy agy-számítógépet (BCI) fognak az agy azon régiójába beültetni, mely a mozgás szándékát szabályozza – az első cél, hogy a kísérlet alanyai irányítani tudjanak egy számítógépkurzort vagy billentyűzetet, kizárólag a gondolataik által. A beültetést egy robottal fogják elvégezni.

 

A Neuralink – korábbi és jelenlegi alkalmazottak elmondása szerint – abban bízott, hogy engedélyt kap a BCI 10 páciensbe történő beültetésére, ám az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) biztonsági aggályait követően már kevesebb betegről egyeztetett a hatósággal. Hogy az FDA májusban végül hány emberen hagyta jóvá a kísérletet, az nem ismert.

 

Elon Musk korábban arról beszélt, a saját fejébe is beülteti a chipet.

 

HVG

Megosztás:
Címkék: Elon Musk NeuraLink

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!