Nyitókép: thetimesofisrael.com

 

A Gázai övezetben működő Hamász vezetője, Yahya Sinvar találkozott az izraeli túszokkal, akiket az október 7-i szörnyű támadást követően e radikális iszlamista palesztin mozgalom fegyveresei elraboltak Dél-Izraelből és földalatti bunkerekbe hurcoltak Gázában. Erről a The Times o Israel számolt be ma a héber nyelvű sajtó tudósításaira hivatkozva.

 

Sinvár héberül beszélt a túszokkal, szinte hibátlanul, akcentus nélkül. Meg akart bizonyosodni arról, hogy biztonságban vannak – jelentette a 12-es csatorna az egyik kiszabadult vallomására hivatkozva. A találkozóra egy földalatti alagútban került sor, nem sokkal a mészárlás után, amelyben a Hamasz és más iszlamista szervezetek összesen mintegy 3000 iszlamista harcosa átlépte a Gázai övezet határait, és 1200 embert, többségében civileket gyilkoltak meg Izrael déli részén és környékén. További 240 embert, köztük sok gyereket túszul ejtettek és Gázába hurcoltak.

 

„Sziasztok, Sinvár Jahjá vagyok. Itt biztonságban vagytok. Semmi bajotok nem fog esni”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Sinvár a kiszabadult túszok elmondása szerint az elhurcoltak csoportjának. Erről az egyik túsz beszélt a családjának, majd a biztonsági erőket is értesítették, akik megerősítették az esetet – adta hírül a 12-es csatorna.

 

Palesztin harcos búcsúzik integetve a szabadon engedett zsidó túszoknak. Kép forrása: timesofisrael.com

 

A Hamász-vezér, aki állítólag megtervezte és jóváhagyta az október 7-i terrortámadást, egy izraeli börtönben tanult meg héberül. 1989-ben elítélték két izraeli katona, valamint négy palesztin elrablásának és meggyilkolásának kitervezéséért, akiket azzal gyanúsítottak, hogy együttműködtek Izraellel. Négyszees életfogytiglani börtönbüntetést kapott, de 2011-ben szabadlábra helyezték a Hamászszal kötött megállapodás részeként, akik szabadon engedtek egy elfogott izraeli katonát, Gilad Shalitot több mint 1000 palesztin fogolyért cserébe.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!