Nyitókép: SITA

 

Az orosz ellenzéki politikust az orosz főváros Marjino kerületének egyik templomában búcsúztatják, a temetés pedig a közeli temetőben lesz.

Navalnij szóvivőjének közlése szerint nehezen találtak helyet a temetéshez. Egyes temetkezési irodáknál azt állították, hogy már teljesen foglaltak, másutt akkor utasították vissza, amikor megtudták, kiről van szó.

 

Eredetileg február 29-én akarták megtartani a temetést, de „gyorsan világossá vált, hogy nincs a közelben egyetlen ember sem, aki sírt áshatna ezen a napon” – mondta Ivan Zsdanov, Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának igazgatója. Arra utalt, hogy Vlagyimir Putyin ugyanazon a napon mondja el éves beszédét a szövetségi közgyűlés előtt, és a Kreml  nem akarja, hogy a két dátum egybeessen.

 hirdetes_400x285  

 

„A Kreml megérti, hogy senki sem fog törődni Putyinnal és beszédével Alekszej búcsújának napján”

 

– írta Zsdanov.

 

Alekszej Navalnij február 16-án hirtelen halt meg egy sarkvidéki börtönben. Halálának okáról az orosz hatóságok kevés részletet közöltek, és kezdetben a holttest átadását is megtagadták, nyolc nappal később aztán mégis átadták a férfi földi maradványait édesanyjának.

 

Navalnij éveken át Vlagyimir Putyin legelszántabb kritikusának számított. Özvegye, Julija Navalnaja, valamint a világ több vezető politikusa az orosz elnököt tette felelőssé a haláláért.

 

A temetés részleteiről akkor érkezett hír, amikor Navalnaja éppen beszédet mondott az Európai Parlament előtt Strasbourgban. Az asszony szerint nem biztos, hogy a szertartás békés lesz.

 

Az OVO-Info emberi jogi szervezet szerint Navalnij halála óta mintegy 400 embert tartóztattak le Oroszország-szerte, miután virágot helyeztek el az emlékére. A pénteki temetésen is valószínűleg erős rendőri jelenlét várható.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!