Az ötlet már önmagában eretnekség. Még hogy kiválasztani tízet a számtalan remek magyar étek közül. De hát évente megválasztják a világszépét, az év autóját, vagy a legjobb éttermeket is. Miért ne rangsorolhatnák kedvenc fogásaikat a gyomor szerelmesei?

 

Megtette ezt Jókai Mór is, aki a Vasárnapi Újság 1862. évi júniusi számában listát publikált legkedvesebb nemzeti eledeleinkről. A nagy mesélő valójában negyven hungarikumot sorol fel a kolozsvári töltött káposztától a disznótorosig, a pogácsától a korhelylevesig, csupa olyan étket, mely „nekünk való” és „jóízű”, s „ami után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik”.

 

Jókai elkeseredne, ha meglátná napjaink kedvenc ételeit

 

 hirdetes_300x300  

Írása vége felé megjegyzi, hogy a felsorolt ételek többsége semmiféle receptkönyvben nem olvasható, mert „szakácskönyveink csak ahhoz beszélnek, aki fácánnal szokott élni”. Azaz a nemességhez.

 

jokaimor_web minap.hu
Jókai Mór (fotó: minap.hu)

 

Az internetes közönséglistákon legtöbbször a halászlé és a pörkölt vezet a bográcsgulyás és a töltött káposzta előtt. Jókai pedig nyilván kedélyes hümmögéssel fedezné fel, hogy az utódok kedvencei között nagyon gyakran ott szerepel a róla elnevezett bableves is. A ételsorok láttán azonban módfelett elkeseredne. Jókai negyven ételéből (az idézetteken felül) mindössze az aranygaluska, a tarhonya, a borsos tokány és a ludaskása szokott szerepelni a mai ételek között.

 

A hal és a belsőségek sem tartoznak a kedvencek közé

 

Ami pedig a legmeghökkentőbb, hogy a listákon szint alig szerepel hal.

 

Pedig Antonio Bonfini, Mátyás történetírója már a király kedvenc étkei között emlegeti a csukát, menyhalat, angolnát, Cziffray István pedig (szakácskönyvének 1840. évi kiadásában) közel másfélszáz hal-, és rákreceptet sorol fel.

 

Ínyünk változására jellemző az is, hogy a felmérések során a kedvenc ételek között általában nincs belsőség (egyedül a pacal), s hogy a pásztortarhonya, amit a világ legismertebb kulináris bibliája (a Larousse Gastronomique) a legeredetibb magyar ételként említ, csak a mezőny végén szokott  szerepelni. De nem szokott sokkal jobb helyezést elérni Petőfi Sándor kedvence, a túrós csusza, Molnár Ferenc imádott káposztás rétese, valamint Mikszáth palóclevese sem.

 

 

Jókai Mór tíz legkedveltebb étele

 

  1. kolozsvári töltött káposzta

 

kolozsvarikaposzta1 biofa.hu
Fotó: biofa.hu

 

2. szegedi paprikás ponty

 

3. komáromi halászlé

halaszle1 szegedihalszle.hu
Fotó: szegedihalszle.hu

 

4. kolozsvári levelén sült

 

Levélen sült reformkorikonyha.blogspot.sk
Fotó: reformkorikonyha.blogspot.sk

 

5. tordai aranygaluska

 

090927_avanti_kaja_foto_101 avantinet.hu
Fotó: avantinet.hu

 

6. kecskeméti béles (elnyújtott, de száraz tésztából)

 

1767_1_490x325 videkize.hu
Fotó: videkize.hu

 

7. szabadkai rác pite

 

8. abrudbányai bálmos

 

DSCN0767 bálmos, nosalty.hu
Fotó: nosalty.hu

 

9. háromszéki haricskapuliszka

 

10. debreceni magyar kolbász

 

debreceni_kolba_1383068937 hirostermekek.hu
Fotó: hirostermekek.hu

 

Forrás: magyarkonyhaonline.hu/Körkép.sk

Nyitókép: receptbarlang.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.