Habár a szaloncukor francia eredetű édesség, mára tipikus hungarikummá vált: egyetlen család karácsonyából sem hiányozhat. De ne költsünk ezreket a bolti tömegtermékekre, készítsük el inkább mi magunk odahaza.

 

Nemcsak sokkal egészségesebb lesz, de pontosan tudni fogjuk, mit esznek családtagjaink: csak azt, amit beletettünk, sem tömegnövelőt, sem ízfokozót. S ami a legjobb benne, az az, hogy mivel rendkívül egyszerű, de azért jó pacsmagolós feladat elkészíteni, így a legkisebbek is szívesen beszállnak majd a nagy közös konyhakoszolós játékba. Ennyire egyszerű:

 

Gesztenyés

 

 hirdetes_810x300  

Egy 25 dkg-os gesztenyekockához daráljunk le 6-8 darab babapiskótát, adjunk hozzá rumaromát, egy kevés cukrot, ha kell, és készítsünk belőle jól gyúrható masszát. Formázzuk megfelelő nagyságú hengerekké, tegyünk egy meggybefőttet a közepébe, majd hagyjuk kicsit pihenni, és mártsuk bele olvasztott étcsokoládéba. Ha igazán nagy meglepetést szeretnénk okozni, akkor díszíthetjük kívülről is apró cukorkákkal.

 

sos-mandulas4kicsibonbon1
Fotó: bonbonmania.blogspot.hu

 

Marcipános

 

Ebben az a legjobb, hogy a marcipánt mi magunk is elkészíthetjük: 20 dkg hántolt mandulát daráljunk porrá, adjunk hozzá 15 dkg porcukrot, 3 evőkanálnyi rumot, és annyi vizet apránként, hogy jól gyúrható masszává álljon össze. Gyúrás közben adjunk hozzá felaprított kandírozott narancshéjat, formázzuk, csokiba mártjuk, és kész is.

 

img_7373
Fotó: receptneked.hu

 

Zselés

 

4 darab citrom és 4 darab narancs levét facsarjuk ki, majd adjunk hozzá négy evőkanál cukrot, melegítsük fel, és szórjunk bele 1 zacskó zselatinport. Öntsük egy tepsibe kb. 2 cm vastagon, s hűvös helyen, a kamrában hagyjuk megdermedni. Ha elérte a megfelelő állagot, szeleteljük fel, és mártsuk bele nem túl forró csokoládéba.

 

Forrás: ridikul.hu

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!