Az étkezésnél nem csak arra kell figyelni, hogy ne növeljük az „úszógumit”, hanem arra is, hogy fejben frissek maradjunk. Az olyan élelmiszerek, amelyeknek magas antioxidáns tartalma, különösen segítenek távol tartani a demenciát, és javítják az agy egészségét. A színes gyümölcsök és zöldségek – de nem a feldolgozottak – ebben a favoritok.

 

Áfonya

 

Az áfonya az egyik leggazdagabb az antioxidánsokban. Csökkenti az oxidatív stresszt az agyban, és kimutatták, hogy javítja a tanulási készséget is. A gyümölcsök és a zöldségek a színüket az úgynevezett fitokemikáliáknak köszönhetik, amelyek a leghatékonyabb eszközök az egészség javításában, és az áfonya egyike azon gyümölcsöknek, amelyben a legnagyobb koncentrációban állnak rendelkezésre ezek a vegyületek.

 

 hirdetes_810x300  

Citrusfélék

 

A citrom, a lime, a narancs, a mandarin és a grépfrút segít egészségesnek maradni. Limonádéban, kifacsarva, salátaöntetként vagy bármilyen kreatív módon érdemes ezeket a napi étrendben tartani. A felmérések azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap fogyasztanak citrusféléket, két évvel később jelentkeznek a kognitív hanyatlás tünetei, mint a gyümölcsöt mellőzőknél.

 

Fotó: fitoland.hu

 

Csonthéjasok

 

A mandula tele van E-vitaminnal, telítetlen zsírokkal és ásványi anyagokkal, így nem kérdés, hogy ezt nassolni remek az agynak, különösen a kognitív hanyatlás megelőzése és a memória megőrzése érdekében. A dió igazi agy-csemege, mert rengeteg benne a többszörösen telítetlen zsírsav. A dió javítja az agysejtek kommunikációját és növekedését,de nassolásra a pisztácia is jó választás.
Hal

 

A lazac köztudottan gazdag omega-3 zsírsavakban, ami segít megelőzni a kognitív hanyatlást, de nem ez az egyetlen hal, amelyben ez a hatóanyag nagy mennyiségben megtalálható. A szardínia, a szardella és tavi pisztráng mind jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak, ami azt jelenti, hogy a halfogyasztást érdemes heti két alkalomra emelni, s akkor talán nem is lehet megunni. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, ezért jók a szív- és érrendszer egészségének, és persze segítenek a jó agyműködés megőrzésében is.

 

Fotó: pizza.blogportal.pl

 

Avokádó

 

Az avokádó magas növényi zsírtartalma segíti az agy megfelelő működését, egyszeresen telítetlen zsírsava pedig segít megelőzni a magas vérnyomást, ami egyebek mellett az Alzheimer-kór kockázati tényezője. Egy 2015-ös tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik hat hónapon át minden nap megettek egy avokádót, a kognitív funkció nagyobb mértékű javulását is sikerült igazolni azokhoz képest, akik ehelyett csicseriborsót vagy a burgonyát ettek napi rendszerességgel.

 

Kávé

 

A kávé magas antioxidánstartalma általában nem ismert az emberek előtt. Pedig több tanulmány is kimutatta, hogy a rendszeres kávézás csökkenti a demencia kockázatát. Csak ne halmozzuk a kalóriákat rengeteg tejszín és cukor hozzáadásával!

Fotó: HáziPatika.com

 

Görög joghurt

 

A görög joghurtban lévő vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a stressz feloldásában, energiát adnak a testnek és az agynak. Több kutatás is arra utal, hogy a probiotikumok (amelyek megtalálhatók sok joghurtban) segíthetnek megelőzni az időskori elbutulást és a korral járó emlékezetkiesést.
Tojás

 

A tojásban lévő vitaminok támogatják a memóriát és az agysejtek közötti kommunikációt. Ezért feltétlenül érdemes rendszeresen fogyasztani, ráadásul erre igen változatos és széles körben ismert lehetőségek vannak.

Fotó: HaziPatika.com

 

Teljes kiőrlésű gabonák

 

A zabliszt és az árpa a sztár, de a dél-amerikai eredetű quinoa (rizsparéj) is sok összetett szénhidrátot tartalmaz, amely kiváló üzemanyag az agynak. A zab oldható rostokat tartalmaz, amely eltávolítja a koleszterint a szervezetből, és megakadályozza a plakkok kialakulását az artériákban. A tiszta artériák pedig segítik az agy jó vérellátását, s ezzel csökken a stroke és a demencia kialakulásának veszélye. A teljes kiőrlésű gabonák részét képezik a mediterrán étrendnek, amelyről kimutatták, hogy javítja a kognitív képességeket.

 

Forrás: usnews.com/hazipatika.com

Nyitókép: life.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!