Élő, holt, porciózott, tenyésztett vagy a természet lágy öléről származó. Manapság a karácsonyi pontyot a felsoroltak közül bármelyik formában megvásárolhatjuk.

 

Kevés háztartásban tudják elképzelni a karácsonyi vacsorát sült pontypatkó nélkül. De vannak olyan családok is, akik számára nincs karácsony kádban úszó ponty nélkül. Napjainkban rendkívül sokszínű a halkínálat: az élő pontyon át a kész pontypatkóig mindent megvásárolhatunk. Mégis hogyan válasszunk pontyot úgy, hogy ne fektessünk bele felesleges munkát, de finom is legyen? Most adunk hozzá néhány tippet!

 

Élő és egész halak

 

 hirdetes_300x300  

Az élőhal-árusok a karácsonyi ünnepek előtt nemcsak a szupermarketekben, de a vásárokban is megjelennek. Amennyiben élő hal vásárlása mellett döntünk, erős, egészséges példányt válasszunk.

 

A halnak nem szabadna sem oldalra úsznia, sem hassal felfelé. Emellett a hal nem lehet sem sérült, sem megnyomódott. A halnak élénknek, ébernek kell lennie, tehát valamiféle aktivitást kell végeznie “ – jellemzi álmaink pontyának tulajdonságait a MyFish halárusa, Tomáš Rada.

 

Rada szerint a haltárolókat nem szabadna túltelíteni halakkal, hiszen a halaknak mozgásra van szükségük. „Amennyiben a halaknak nincs elegendő mozgásterük, stresszesek lesznek, így a húsuknak is rosszabb lesz az íze“ – magyarázza a halárus.

 

Fotó: zoznam.sk

 

Halölés otthon vagy a boltokban?

 

Otthon vagy a vásárlás helyszínén öljük meg a halat? A házi halölésben nincs semmi rossz, de számolnunk kell a nyomok eltakarításával.

 

A halat kétféle módon tudjuk megölni – a hátgerinc átszúrásával vagy kivéreztetéssel. Ebben az esetben azonban a pontyot el kell altatni, sőt a szállítására is gondolnunk kell, így azt tanácsolom, hogy a halat csomagoljuk bele valamilyen nedves kendőbe“.

 

Amennyiben szeretnénk elkerülni a takarítást, akkor jobban tesszük, ha szakemberre bízzuk a halölést. Ezzel nemcsak magunkat, de a halat is megóvjuk a stressztől. A halárus mindemellett arra is figyelmezteti a vásárlókat, hogy a megvásárolt ponty visszaeresztése a természetbe ostoba tettnek minősül, hiszen az életritmusa már megbomlott, sőt elegendő energiával és zsírral sem rendelkezik a túléléshez.

 

Kicsi és nagy hal

 

A nagyobb vagy a kisebb ponty az ideálisabb? A kisebb pontyokon kevesebb a zsír, de a csontjaik is kisebbek, így könnyebben lecsúszhatnak a torkunkon. A nagyobb pontyoknak ugyan a csontjaik is nagyobbak, de ezeknek van igazi halízük és illatuk.

 

Az ideális ponty kb. 2–3 kilós. A nagyobb halaknál könnyebb elvágni a fehér, 1–3 centiméter széles hasi részt. Nem igaz a mondás, miszerint a nagyobb ponty jobban bűzlik az iszapszagtól, mint a kisebb. Abban az esetben, hogy ha a hal szennyezett körülmények között tartózkodott és korlátozott mozgástere volt, akkor a halnak igenis lehet bizonyos szaga, ami iszapszagra emlékeztet“ – mondja Tomáš Rada.

 

Fotó: recepty.net

 

Az egyszerűbb megoldást a feldolgozott hal jelenti

 

Manapság az üzletekben egyaránt vásárolhatunk fagyasztott pontypatkókat, filéket és halászlének való halfejeket is. Mivel a halhús viszonylag gyorsan romlik, ezért a lehető leggyorsabban meg kellene ejtenünk a halvásárlást. A legjobb a friss, nem pedig a fagyasztott hal.

 

A halhúsnak rugalmasnak és szilárdnak kell lennie. A filék esetében szintén a hús szilárdsága és fényessége a fontos. Az egész és a porciózott halak esetében természetesen a hal illatára is ügyeljünk kell“ – tanácsolja Rada.

 

A nem csomagolt, friss, jégen tárolt halak vásárlása esetén a halhús tetejének megfigyelése fontos. Fontos, hogy a hal ne legyen száradt és vérfoltos, a bőre pedig csillogjon.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: shutterstock.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!