Vége a sírásnak, többé nem kell sűrű könnyfüggönyön át zokogva szeletelni a hagymát! Igazi hiánypótló termékkel jelentkeztek az amerikaiak: több mint 30 évnyi kísérletezgetés után sikerült egy olyan hagymafajtát nemesíteniük, amelyik nem ríkatja meg az embert szeletelés közben. 

 

Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy a világnak egyáltalán nincs szüksége a sírásmentes hagymára, nem árt, ha kicsit körülnéz az interneten: több százezer cikk foglalkozik azzal, hogyan vágjuk fel a hagymát anélkül, hogy megkönnyeznénk, ráadásul az ezt bemutató videók is milliós nézettséggel rendelkeznek. A Bayer épp ezt a rejtélyes piaci rést akarta betömni, és most, 30 évnyi kísérletezés után sikerült.

 

Miért sírunk a hagymától?

 

 hirdetes_810x300  

Még az is, aki életében csak egy darab hagymát szeletelt fel, tudja jól: a kis zöldség még a legszőrösszívűbb embert is megríkatja. Pedig semmi ördögtől való nincsen a hagyma szándékai közt, csupán sajátos védekezési mechanizmus.  Amint belevágunk a hagyma húsába, olyan reakciók mennek végbe, amitől kéntartalmú, gáz halmazállapotú anyag szabadul fel, amely szétterjed a levegőben.

 

A szemünkhöz érve azonnal reakcióba lép az abban található nedvességgel, és a reakció eredményeként más anyagok mellett kénsav is keletkezik. A sav pedig nem éppen balzsam a szemnek, amely erre könnyezéssel reagál, ezzel próbálva felhígítani a belekerült anyagokat.

 

Fotó: Pinterest

 

Egy sor házi módszer van arra, hogyan kerüljük el a hagyma könnyfakasztó hatását, amelynek nagy része egyrészt nevetséges – ventilátorral a vágódeszka mellett vagy úszószemüveggel a fejünkön különleges élmény főzni -, másrészt nem túl hatékony.

 

Mi a titok nyitja?

 

A Bayer több évtizedes nemesítés során olyan hagymákat fejlesztett ki, amelyek – a hagyományos típusoktól eltérően – a tárolás során nem több, hanem egyre kevesebb olyan anyagot termelnek, amelyek savas reakcióba léphetnek a szemünkkel. A Sunion névre keresztelt új fajta még azelőtt elveszti ezt a hatását, hogy a boltok ládáiba kerül, így a vágódeszkán már garantáltan nem ríkatnak meg senkit. Mindenekelőtt pedig azt is hangsúlyozzák: nem génmódosított típusról van szó, kizárólag természetes úton kísérletezték ki több mint 30 év alatt.

 

A HuffPost újságírói abban a kiváltságos helyzetben voltak, hogy máris kipróbálhatták a sírásmentes hagymát egy szeletelés erejéig, és minden delikvens fotókkal bizonyította: egyetlen könnycseppet sem hullajtottak a hagymavágás közben.

 

Polák Zsóka

 

(főkép: Evoke.ie)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!