A tűz körül ínyencségek készültek a csapatok ízlése szerint összeállítva. Az adalékokat ugyan nem bicsakkal aprították, de ezt az étel gazdag ízvilága kárpótolta.

 

 

A főzőcsapatok a környékből és a határon túlról is érkeztek. Míg néhányan a hozzávalók előkészítésére összpontosítottak, addig mások a sütés-főzéshez szükséges tűzgyújtást oldották. A hangulatot torokfertőtlenítővel is fokozták, amiből némelyik bográcsos ételbe is került. Készült sokféle gulyás, volt paprikás burgonya, és különböző sültek is.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az augusztus 29. – 31. között tartott Nagymadi Bicsaknapok főzőversenyére 22 csapat nevezett be. Csetneki László gasztronómustól, a Szabadtűzi főzőversenyek képzett zsűrijétől megtudtuk, hogy az ízekre, a megfelelő ízkombinációkra remekül ráérző „séfek” vettek részt a versenyben.

 

Elmondta, hogy a séfek ízletes ételeket állítottak össze a rendelkezésükre álló idő alatt. „Nehéz dolgunk volt, hiszen mindegyik étel nagyon finom volt. A csapatok többségéről elmondható, hogy a sóval ugyan csínyán bántak, de az ízeket nagyszerűen kombinálták.”

 

Továbbá beszélt arról, hogy a sót illetően az emberiség nagy része tévhitben él, hiszen sok helyen azt hangoztatják, nem egészséges, pedig a csontfejlődésben, a vízháztartásban, az emésztésben is fontos szerepe van amellett, hogy az idegrendszer számára is hasznos. Hozzátette, arra viszont vigyázni kell, hogy a sózást ne vigyük túlzásba, mert az ételbe is kell, hiszen ez emeli ki az étel ízvilágát, teszi dominánssá a fontos ízeket.

 

 

A szombati kísérőprogramok egyike a Csemadok helyi alapszervezetének rendezésében történt. Játékos feladatokkal – kötélhúzás, csizmadobás – várt mindenkit. Az idén megalakult alapszervezet képviselői hírportálunknak elmondták, céljuk a kultúra népszerűsítése, a hagyományok továbbéltetése. Megtudtuk, egykor – úgy 50 évvel ezelőtt – már működött Nagymadban Csemadok alapszervezete, de az megszűnt, s most újat alapítottak. Remélve, hogy a kultúra továbbadásában ők is fontos szerepet tölthetnek be.

 

 

László Gábor polgármester számára nagy öröm volt az idei rendezvény megvalósulása, hogy ilyen szép számban vettek részt a főzőversenyen és mindenki jól érezte magát.

 

 

Az alig enyhülő forróságban helyi, környékbéli és határontúli előadóművészek, zenekarok léptek színpadra.

 

Képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.