Idén is nagy érdeklődés övezte az immár hagyományosan megrendezendő vízkeleti fesztivált. A specialitásokban gazdag rendezvény nem titkolt célja a disznotoros tradíciók megtartása, átadása és népszerűsítése volt, valamint  a közösség összekovácsolása.

 

 

A Vízkelet Község Önkormányzatának szervezésében megtartott fesztiválra örömmel látogattak ki az emberek. Egyrészt a hangulat, másrészt a vásárlási lehetőség miatt. Ez utóbbi azért is fontos, hiszen friss hús és különböző készítmények, disznótoros ételek voltak kaphatóak. Aki megéhezett, nehéz dolga akadt, hiszen a kínálatban volt hurka, kolbász, fasírt-szerűség, de készült gazdag, szaftos pörkölt is. A finomságok mellé ízletes sütőtökös rétest kínáltak.

 

 hirdetes_810x300  

 

A hangulat hamisítatlan közösségi szórakozást tükrözött. Beszélgetések, viccelődések sora színesítette a napot.

 

 

Az egyik résztvevő a katlan feletti szóváltás során kezében kést felejtve tréfálkozott társaival. Nagy volt a nevetés, majd megjegyezte: „Ne aggódjon Hölgyem, nem fenyegettem én késsel, csak belemerültem a mondandóba, ez meg a kezemhez ragadt.”

 

 

Egy vásárló elmondta, ő minden évben kijár, mert fontos számára a friss és nem génkezelt termék, hús vásárlása.

 

 

Nagy Pál, Vízkelet polgármestere a Körkép.sk-nak a rendezvény ötletével kapcsolatban elmondta, hogy a Kelecsényi István emlékére tartott VIII. Vízkeleti Böllérverseny eredete kilenc évvel ezelőtt tehető vissza. Ekkor egyrészt a polgármesteri címért kampányolt, másrészt szeretett volna egy közösséget összekovácsoló eseményt szervezni.

 

„Engem valójában mindenki nagyapámról ismert – Kelecsényi Istvánról, aki böllérkedett. Mindenki nagyon dícsérte, sokszor hangoztatják még ma is, milyen ügyes hentes volt. Amit ő feldolgozott, az jól el is volt készítve! Tudni kell róla, hogy ővalójában nem hentes volt“ – tette hozzá.

 

 

A településvezetőtől megtudtuk, hogy a rendezvény egy szűk községi eseménynek indult a közösség összefogása céljából. A jelenlévő helybeli csapatok feldolgozási munkálatait követően értékesítésre kerültek a termékek, húsok.

 

 

A rendezvény idővel nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen testvértelepüléseik, a magyarországi Taksony és Földeák és a szerbiai Kisorosz is képviseltetik magukat, kiveszik a feldolgozásból, főzésből a részüket.

 

„Közülük az idei rendezvényen sajnos nem tudott jelen lenni Makó város küldöttsége”

 

jegyezte meg Nagy Pál.

 

„Egy időben volt zsűrizés, kóstolgatás, de ma már csak az esti vacsoránál értékeljüka készítményeket” – folytatta.

 

A Vízkelet és testvértelepüléseinek polgármesterei (Nagy Pál Vízkelet polgármestere jobbról a második).

 

Mint mondta, a sertések támogatásból vannak, s a befolyt összeget jótékony célra használják fel. Idén ezt templomfelújításra szánják. Az egyházi épület felújítási munkálatait fedező költségekre megszólítottak vállalkozókat, magánszemélyeket is, akik lehetőségeikhez mérten szintén bekapcsolódtak a finanszírozásba.

 

 

A november 9-i esemény sikeresnek mondható, csak egy gond volt, hogy a készítmények hamar elfogytak, így nem jutott mindenkinek.

 

Képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.