Nyitókép: etrend.sk

 

Az egyéni vállalkozók, kisiparosok számára az év elejével immár megszokott módon növekszik a járulékok minimális összege. Ennek oka a legalacsonyabb kivetési alap (ebből számítják ki a járulékok összegét) emelkedése, melynek összege 2021-től 546 euró lesz. Emiatt több járulékot fizethetünk az egészségbiztosítóba és a Szociális Biztosítóba is.

 

Évente kétszer változik

 

Az egyéni vállalkozók számára ez azt jelenti, hogy ha idén 70,91 eurót fizettek havonta az egészségbiztosítójuknak mint minimális egészségbiztosítási járulékot, a jövő év elejétől ennek összege 76,44 euróra emelkedik.

 hirdetes_300x300  

 

Az egészségkárosodott személyek minimálisan ennek a felét, azaz 38,22 eurót fognak fizetni.

 

Növekszik a Szociális Biztosítóba elvezetett járulékok összege is. Az egyéni vállalkozók januártól havonta legalább 180,99 eurót fognak fizetni. A legalacsonyabb kivetési alap mellett változik a legmagasabb kivetési alap is. Mégpedig 7644 euróra, ami azt jelenti, hogy az igazán jól keresőkre havonta akár 2 534 euró szociális biztosítási járulék befizetése vár.

 

A havi járulékmérték alakulása 2021-től. Forrás: etrend.sk

 

A vállalkozók számára a járulékok mértéke évente kétszer változik. Először januárban, általában a kivetési alap emelkedése miatt, másodszor pedig júliusban, esetleg októberben, amikor a Szociális Biztosító az adóbevallások alapján (ez lehet rendes időben vagy pedig halasztott határidővel leadva) mindenki számára kiértékeli az aktuális járulékfizetési kötelezettséget.

 

Az egészségbiztosítási járulékok esetén nincs ilyen változás. Ott a januárban meghatározott összeg kerül befizetésre 12 hónapon keresztül.

 

2021 januárjától így az egyéni vállalkozók havonta legalább 257,43 euró járulékra számíthatnak. Ennyit fog kelleni befizetniük a Szociális Biztosítóba és az egészségügyi biztosítóba.

 

A magasabb összeg először 2021. február 8-án vár ránk.

 

Körkép.sk/etrend

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.