Nyitókép: Klőr Levente

 

A Csallóköz szívében található csodás, erdélyi motívumokkal ékesített családi házhoz látogatott a Körkép-gasztrorovata. Az asztalon frissen szedett kerti zöldségek, hiszen nem mindegy, hogy mi kerül a fazékba!

 

A hangulatos konyhában nemcsak a háziasszony, hanem a családapa is forgatja a fakanalat, nem is akárhogyan!  Klőr Levente, a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola pedagógusa rendszeresen készít ínyencségeket, gondosan ügyel mindenre.

 

 hirdetes_810x300  

Az erdélyi séfet főzési szokásairól, kedvenc ételeiről, valamint a kertészkedésről is faggattuk, miközbrn a szeretetteljes fogadás és megvendégelés ezúttal sem maradt el.

 

Interjú.

 

Régen kertészkedsz?

 

A kertészkedést édesapám szerettette meg velem még Erdélyben. Itt, a csallóközi kertünkben helyet kapott a zöldséges, gyümölcsös és egy kis fűszer növényes-gyógynövényes rész is. Fontosnak tartom, hogy a család együtt kertészkedjen. A gyerekek ültetnek és együtt szedjük le a termést is.

 

 

Milyen zöldséget szedsz éppen?

 

A zöldborsót és salátát már leszedtük, jelenleg a cukkini, karalábé a sláger, és megérkezett a paradicsom és paprika időszaka is, de a cékla is alakul.

 

Gyönyörűen terem a petrezselyem, zeller, lestyán, oregánó, tárkony, rozmaring, snidling, kapor, borsikafű, zsálya, babérlevél. Van citromfű, menta is a finom teákhoz, koktélokhoz.

 

Az eper, a málna, a szeder, a ribizli, alma, körte, barack és füge gyermekeink kedvencei a gyümölcsök közül. (Mosolyog.)

 

 

Mivel töltöd a kertészkedésen kívül az időd?

 

Most van a befőzések ideje. A családban a padlizsán, azaz ahogy Erdélyben hívják, a vinetta a sláger, amiből finom kenőt készítünk. A zakuszka is elkészült már, ami szintén közkedvelt paprikás – padlizsános kenő és télen a gyerekek is örömmel fogyasztják.

 

 

A sütögetéssel hogy álltok?

 

Mivel nagy az udvar, a sütögetést is kedveljük, legyen az bográcsozás, grillezés, vagy kemencében sütés.

 

 

Melyik nyári erdélyi fogást szereted a leginkább?

 

Kedvenceink a vadgulyás, a tárkonyos raguleves.

 

 

És a családod?

 

Az egyik közkedvelt étel a flekken, illetve a miccs-csevapcsicsi.

 

De grillezünk mindent. A kemencében csülköt, káposztás ételeket, pecsenyét, kovászos kenyeret, langallót, lepény, pizzát, réteseket készítünk.

 

 

Láttuk, hogy gyakran készítesz házi hamburgert. Hogy csinálod?

 

A házi hamburger is a család és vendégek kedvence. Minden házilag készül: a húspogácsa, a kovászos szezámmagos zsemle, a lilahagyma lekvár, a fokhagymás majonézes szósz. Fantasztikus ízvilág. (Mutat a képre és a sütögetés helyszínére.)

 

 

Mondanál nekünk egy könnyü nyári fogást, amit érdemes kipróbálnunk?

 

Nyári melegben egy finom lehűtött padlizsános kenőt ajánlok paradicsommal és paprikával. A padlizsánt kint megsütjük, héját lepucoljuk, lecsorgatjuk a levét, majd apróra vágott hagymával mikszereljük. Ezt követően sóval és majonézzel ízesítjük. Egy finom rose bor is megy hozzá.

 

 

A mosogatás is jöhet?

 

A mosogatás és a rakodás is része a történetnek, igyekszünk azt is közösen tenni.

 

 

Mivel töltitek a nyarat?

 

A nyár nagy részét itthon töltjük a családdal. Sikerült Erdélybe is eljutnunk másfél év után újra, nagy élmény volt.

 

Ja, és mindenki kedvence, a kürtőskalács sem hiányozhat az á la Klőr menüből az erdélyi udvarban. De erről majd legközelebb.

 

 

Köszönöm a gasztrobeszélgetést, Levente. Örülök, hogy most ezt az arcodat is megmutattad nekünk. Minden jót kívánunk Nektek.

 

Én köszönöm a lehetőséget. Mindenkinek kívánok szép, tartalmas nyarat és jó egészséget, jó étvágyat a nyári finomságokhoz.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.