Nyitókép: Harcsa Anikó

 

Folyatódik a Körkép-gasztrosarok sorozata, elvégre itt a körteszezon. Míg egyesek körtés kekszet, körtés camembertet tésztabatyuban sütnek, vagy épp körtés csirkét készítenek, addig mások a télre gondolnak.  Körtebefőttet vagy épp lekvárt, dzsemet főznek be. Többek között Harcsa Anikó bútorfestő és kézműves is körtelekvárt készít. Jelentjük, isteni.

 

Tudják milyen körtelekvárt? Azt az igazi zamatosat. Kiválót. Mi csak dicsérni tudjuk. De olvasóink kíváncsiságának kielégítésére természetesen kifaggattuk őt a részletekről…

 

  hirdetes_300x300   

 

Anikó, mi a titka a jó körtelekvárnak?

 

Mivel lekvárok és dzsemek tekintetében kijelenthetjük, hogy a házinál egyszerűen nincs jobb, annak is érdemes belevágni a lekvárkészítésbe, aki még soha nem próbálta. Az alábbi szempontokat betartva csakis izgalmas és ízletes lehet a végeredmény!

 

 

A befőzés nem igényel speciális eszközöket, mindössze egy nagy lábasra és néhány tiszta befőttesüvegre van szükség. Kizárólag friss, ép, érett, (de ne túlérett!), jó minőségű gyümölcsből készíts befőttet, dzsemet, zselét vagy lekvárt!

 

 

Megosztod, kérlek, a Körkép.sk olvasóival, hogyan készíted te magad a lekvárt?

 

A körtelekvár elkészítéséhez a körtét megpucoljuk, kimagozzuk, felkockázzuk, majd cukorral, egy csipet sóval, a citrom kifacsart levével összekeverjük, és egy órát állni hagyjuk.

 

A pihentető után mindezt lábasba öntjük és lehetőleg víz hozzáadása nélkül lassan főzzük, ameddig sűrű nem lesz a leve, folytonosan kevergetve.

 

A befőttes üvegeket kupak nélkül 150 fokos sütőbe tesszük minimum 20 percre, és felhasználásig ott tartjuk.

 

A tűzforró üvegekbe a forró lekvárt beleöntjük és a kupakot azonnal rácsavarjuk, majd fejjel lefelé, pokrócba bugyolálva hagyjuk kihűlni.

 

 

Gyönyörű színe van a lekvárodnak. Mitől?

 

A gondos elkészítéstől és a tartósítószer-mentességtől.

 

 

Miképp használjátok fel az elkészült lekvárokat?

 

Kalácsra, kenyérre kenve, fánk töltelékeként, vagy bármilyen süteményekbe rakva is kiváló, de palacsintán és grizes tésztán is megállja a helyét. Aki meg szeretné kóstolni a körtelekváromat keressen, szeretettel várom.

 

 

Kóstolják meg, próbálják ki. Érdemes.

 

Laky Erzsébet

Foto:  Harcsa Anikó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.