Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Rengeteg fajta fűszerkészítmény, fűszerkeverék található a piacokon, üzletekben. Az igazi, zöldség alapú fűszereknek viszont nincs párjuk. Elég, ha csak a piros fűszerpaprikára gondolunk.

 

Utunk most Nagycéténybe, a Szőke családhoz vezetett, akik évek óta gazdálkodnak. Legszívesebben zöldségtermesztéssel foglalkoznak, főztjeik ízesítése és az egészséges étrend biztosítása érdekében.

 

A feldolgozásra váró tökök.

 

 hirdetes_300x300  
Nem kis munka egyesével begyűjteni őket.

Tökmagos mindennapok

 

A Szőke család évek óta dolgozik a földeken, és tevékenykedik a konyhában. Mára rutin lett számukra a „tökmagozás”, vagyis a beérett tök magozása. Az ültetévenyek nagysága szemmel láthatóan terjedelmes, ami jól mutatja, hogy mennyi munkával jár. Ősszel a „tök magozása” náluk családi program. Szőke Hilda elmondta, hogy a gyermekük is ebben nevelkedett, aki évek óta végzi ezt a munkafolyamatot és hámozza a tökmagot.

 

A család évek óta rengeteget dolgozik a földeken.

 

A munkát egy traktor segítségével végzik.

 

„A tökmag szárítása a sütőben történik.”

 

– jegyezte meg az édesanya.

 

Kezdődhet a begyűjtött tökmag feldolgozása

 

Nagy kedvenc az „ízesített” tökmag.

 

A fokhagyma és a fűszerpaprika útja

 

A termelők idővel rájöttek, hogy a hagyományosan pirított fehér tökmag mellett egyre népszerűbb az ízesített tökmag. Így ők is készítenek ilyeneket. Szőke Csaba elmondta, hogy a tökmag feldolgozása mellett mással is foglalkoznak. Ilyen például a jelentős energiát igénylő fűszerpaprika készítése és az „illatos” fokhagyma előállítása. Az édesanya bevallotta, hogy hosszú időbe telt, amíg megtanulta elkészíteni a fokhagymafüzért.

 

Fokhagyma-termesztés

 

Munka a segítőkkel a földeken

 

Mint elmondták, jelenleg egy hektár földön termesztenek fokhagymát. Picit még távolinak tűnő céljuk, hogy a jövőben ezt az egy hektárt a duplájára növeljék.

 

Mindent összegyűjtenek.

 

Amikor egy kisfiú megunta a munkát…

 

Ahogy a tökmag hámozása közben beszélgettünk, szóba került az is, miért épp fűszerkészítményekkel, foghagymával foglalkoznak. Szőke Hilda elmondta, hogy a tökmag, a fűszerparika, a foghagyma keresett termekék voltak. Ők maguk is tapasztalták, a felsoroltakból kevés a minőségi a piacon. Így jobbnak látták, ha maguk kezdenek termesztésbe. Először saját célra, majd eladásra is.

 

A cikkekre szedett foghagyma.

 

Készítik a foghagymafüzért.

Egyre népszerűbbek a házi fűszerkészítmények

 

Manapság nagyon keresett a házi ételízesítő, amit a termelői piacokon is megtapasztaltunk. A földeken komoly munkát igényelnek az erre a célra szánt termények.

 

Eladásra váró fűszerkészítmények.

 

Még díszítésnek is jól mutat.

 

Az emberek többsége valójában nagyon szeret fűszerezni. Ezért is kezdtünk el foglalkozni ezzel mert az üzletekben vásárolt ételízesítők nem igazán váltak be. A növények betakarítása után a növény megtisztítása következik – magyarázták. Ezt követi az adott zöldség pl. répa, petrezselyem felaprítása. Ahogyan a tökmagot, úgy ezt is szárítani kell, majd újra darálják. Mint mi is láthattuk, mindez nagyon aprólékos munkát igényel.

 

„Olykor azt gondolom, hogy a felaprított zöldség szaporátlan, de tudom, hogy a főztöm igazi lelke a fűszer.”

 

– mondta Szőke Hilda, hozzátéve hogy szeretik, amit csinálnak. Mint ahogy azt is, amikor az emberekkel találkozhatnak a piacokon. Sokat jelent a személyes kontaktus.

 

Valódi fűszerpaprika.

 

Igazán jól mutat, nem?

 

Végezetül felfedtük a nagycétényiek fűszerkeverékének a titkát is. Szőke Csaba elmondta, hogy 10 % sótartalma van. A fűszerkeverék továbbá glutén és E tarósítószerek nélküli, 90 %-ban saját zöldségből készül – részletezte Szőke Hilda.

 

Piaci pillanatkép.

 

A folyamatokat látva arról érdeklődtünk, mi az oka annak, hogy némelyik darált fűszerpaprika élénk piros, ám vannak olyanok is, amelyek színe jóval enyhébb. A Szőke család elmagyarázta, hogy manapság egyre többen foglalkoznak zöldségtermesztéssel a nyereség céljából. Viszont aki szívvel-lélekkel dolgozik, tudja, hogy a gyors meggazdagodás nem jó út, mert az a minőség kárára válik.

 

A darált pirospaprika elkészítése során többen a mennyiség növelése miatt akár liszttel vagy más hasonló állagú termékkel keverik össze a paprikát. Mint elmondta, ettől láthatjuk, hogy nem valódi piros a darált pirospaprika, sőt az íze sem az igazi.

 

Még „játéknak” is megfelel….

Fejlesztések

 

A termelési folyamat egyre inkább a gépesítés felé hajlanak. A Szőke család véleményét is megkérdeztük erről. Elmondták, hogy évről évre nehezebb a munkájuk. Gondolkodtak már a gépesítésen, ami részben hasznos is lenne, viszont nagy befektetést igényel.

 

A család bízik abban, hogy a fogyasztók egyre inkább a minőségi termékeket fogják vásárolni.

 

Intenzív illata van… szinte mindent eláraszt.

 

Hangulatos vásárolgatás

 

A Szőke családdal a termelői piacokon is találkozhatnak – pl. Tallóson, Gútán, Nagyfödémesen stb. Vásárolható náluk többek között ízesített, sós és ízesítés nélküli tökmag, pirospaprika- és foghagymafüzér, házi csalamádé, olajos paprika, torma, lencse, mák, babféle, sőt paprika kenő egyaránt. Fűszerkészítményeket is eladásra kínálnak, méghozzá többféle ételízesítőt; fűszerpaprikát; morzsolt majorannát; szeletelt és szárított petrezselyemzöldet és gulyás fűszert is.

 

 

A föld megmunkálása is kötelező.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.