Nyitókép: Körkép.sk

 

Bezárt már a bolt és elfelejtettünk kenyeret venni?

 

Vagy éppen a viharos szél meg a szakadó eső az oka, hogy nincs kedve a család egyetlen tagjának sem kimozdulni a lakásból, pedig pékárut kéne hazahozni a vacsorához? Vagy egyszerűen finomabb kiflit szeretnénk enni, mint amilyet a szupermarketekben általában kapni lehet?

 

Minderre létezik egy nagyon jó megoldás:

 hirdetes_810x300  

 

 

Készítsünk otthon finom, ropogós héjú kiflit! Mi sem egyszerűbb ennél, csupán egy kis elszántság és idő kell hozzá. Persze szükséges, hogy legyen otthon sima liszt meg élesztő. Ez utóbbi jó, ha friss, de megteszi a szárított élesztő is, ami hasonlóan, mint a liszt, huzamosabb ideig eláll a kamrában. Viszont a friss élesztő sem drága dolog, ezért jó, ha mindig tartunk a hűtőben egy kis kockát, sosem lehet tudni, mikor vesszük hasznát…

 

A liszten és az élesztőn kívül még tejre, vajra, 1 teáskanál cukorra, sóra és langyos vízre lesz szükségünk. Ha mindez megtalálható a háztartásunkban, máris hozzáfoghatunk a munkához.

 

 

A friss kifli előállításához nagyjából 35 deka (dkg) sima lisztet fogok használni, amelyből 8 darab kifli készül majd el. A lisztet csupán szemmértékkel mérem, (persze, a bizonytalanok ki is mérhetik) az 1kg-s csomag egyharmadát tálba öntöm, és elkeverek benne 1 kiskanál sót. Jól összekeverem, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.

 

Ezt követően 1,5 deci (dl) langyos, cukrozott tejben felfuttatok kb. 2 dkg élesztőt.
(Ami a boltban kapható kis kocka, annak nagyjából a fele.) Körülbelül 5-10 perc alatt fut fel, letakarva, langyos helyen.

 

Felolvasztok mikróban (mikrohullámú sütőben) kb. 3 deka vajat (nem margarint) langyosra, és hozzáöntöm a liszthez a tálba.

 

Ezen kívül szükségünk lesz még 1,5 deci langyos vízre, ezt is az asztalra készítem.

 

A már felfutott élesztőt és a langyos víz felét beleöntöm a tálba a liszthez, és elkezdem a tésztát dagasztani. A kezemmel érzem, hogy mennyi folyadék kell még hozzá, így fokozatosan adagolom a vizet, amennyi szükséges. Lágy tésztát kell, hogy kapjak. Ha véletlenül sok folyadékot tennék, akkor szórok közé egy kis lisztet.

 

Nagyjából negyed órát dagasztom, a kelt tészta akkor jó, ha szép hólyagos, és elválik az edény falától, és a kezemtől is. Konyharuhával letakarom, és langyos helyen kelesztem, ez kb. 40 perc, de lehet több vagy kevesebb is. (Függ az élesztő hatékonyságától és a konyha hőmérsékletétől.)

 

 

Amikor megkelt a tészta, átdagasztom, majd 2 darab egyforma, gömbölyű cipóra osztom.

 

A nyújtó felületet (gyúródeszkát) belisztezem, majd mindkét cipót kör alakú vékony lappá nyújtom. A köröket negyedelem, (keresztbe és hosszába vágva 4 egyforma részre osztom) így 2 x 4 darab háromszög alakú cikket kapok.

 

 

Ezeket a háromszög alakú tésztákat még külön is megsodorgatom, majd pedig a széles részétől a csúcsa irányába feltekergetem, és kifli formájúra görbítem. Ismét letakarva kelesztem, kb. 10-15 percig.

 

A legnagyobb méretű sütőlapomra (tepsi, tepszi) sütőpapírt teszek, és egymástól elég nagy távolságba ráhelyezem a kifliket.

 

A sütő aljába egy kisebb tepsibe vizet teszek, és a nyers kifliket is bespriccelem vízzel. Majd pedig 170–180 fokon sütöm kb. 25 percig, az utolsó 5 percet úgy, hogy kiveszem alulról a vizes edényt.

 

 

Ha négy (vagy még több) nagyétkű személy számára sütjük a kiflit, duplázzuk meg az adagot, mert a 8 kifli pillanatok alatt el fog tűnni, és csak a hűlt helyét látjuk majd…

 

 

Jó munkát, jó étvágyat!

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.