Nyitókép: favfamilyrecepts.com

 

A családi körben eltöltött jeles napokhoz finomságok is társulnak. Ön mit fogyaszt a legszívesebben ezekben a napokban? Édességet vagy inkább valami sós süteményt?

 

Összegyűjtöttünk néhány receptet, amit kedvük szerint ki is próbálhat.

 

Kép: Tržnica Nivy

 

 hirdetes_300x300  

Leves

 

Kép: Rýchlo, zdravo a chutne FB-oldal

 

  • Juhtúrós leves

 

Hozzávalók (3 személyre):
300 g burgonya
250 g juhtúró
15 g vaj (82%)
1 kis hagyma
250 ml félzsíros tej
700 ml víz
friss kapor
őrölt bors
őrölt köménymag

 

A finomra vágott hagymát vajban pirítsa meg, adja hozzá az apróra vágott burgonyát, paprikát. Ehhez tegyen köménymagot és sót. Öntse fel vízzel, majd forralja fel, és 20 percig lassú tűzön puhára kell főzni.

 

Tegye a juhtúrót egy tálba, kevertesse ki, és folyamatosan keverje hozzá a tejet úgy, hogy az csomómentes legyen. A juhtúrót adja a leveshez, keverje össze, forralja fel, és apróra vágott kaporral kell ízesíteni.

 

Főétel

 

Kép: Rýchlo, zdravo a chutne FB-oldal

 

  • Zöldséges tarhonya

 

Hozzávalók (3 személyre):
180 g tarhonya
400 g zöldségkeverék (brokkoli, sárgarépa, karfiol, borsó, zöldborsó)
1 hagyma
3 dl olívaolaj
1 kiskanál ételízesítő
apróra vágott petrezselyem
kari
őrölt bors

 

Az apróra vágott hagymát olajon pirítsa meg, adja hozzá a tarhonyát és további egy percig pirítsa azt. Ehhez tegye a zöldségeket, a fűszereket és a sót, majd öntse fel 500 ml forrásban lévő vízzel, amit lassú fedő alatt 20 percig főzzön. Végül keverje hozzá az apróra vágott petrezselymet is.

 

Körkép-gasztrosarok: Rántott ételek egyszerűen és nagyszerűen

 

Kép: nosalty.hu

 

  • Majonézes krumplisaláta

 

7 közepes méretű burgonya

3 tojás

1 db hagyma

1 db sárgarépa

330 g cukorborsó

3 nagyobb savanyú uborka

1 db savanykás alma

1 üveg majonéz

1-2 evőkanál mustár (ízlés szerint)

kék tejföl (ízlés szerint)

1-2 evőkanál tartármártás

 

Először főzze meg a burgonyát héjában (körülbelül 20 perc mérettől függően). Villával ellenőrizze, hogy a burgonya puha lett-e, mert nem szabad túlzottan megfőzni sem. A főzés után öblítse le hideg vízzel a krumplit. (Megjegyz. A burgonya megpucolva is megfőzhető.)

 

Miután kihűlt, hámozza meg a burgonyát. Eközben főzze keményre a tojásokat. Használhat akár konzerv zöldségeket, vagy meg is főzheti a sárgarépát egészben. Kihűlés után apró kockákra kell vágni, a savanyúsághoz hasonlóan. Továbbá a vöröshagymát és az almát is metélje apróra, (ha a hagymát forró vízben 3 percig főzi könnyebben válik emészthetővé).

 

A megpucolt burgonyát és a tojást is vágja apróra. Óvatosan keverje össze, és adja hozzá a sárgarépát, borsót, hagymát, almát és az uborkát.

 

Öntet elkészítése: a tejfölt a majonézzel, a tartásmártással és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól keverje ki, majd hagyja állni, hogy az ízek összeérjenek. Végül ezt az öntetet az apróra vágott alapanyaghoz kell keverni.

 

 

Kép: csaladinet.hu

 

  • Húsvéti sárgatúró

 

Nyírségben gyakori ételfajta, amit ünnepen sonkához, kalácshoz fogyasztanak.

 

Hozzávalók:

  • 2 l tej
  • 30 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 vaníliacukor
  • 1 csipet só

A hozzávalókat a tej kivételével alaposan keverje össze. A tejet teflon-, vagy Vás lábasban melegítse szinte forrásig, majd apránként keverje bele a tojást. Szüntelen kavargatni kell a kapott masszát. Ez a massza egy nagy fazék rántottához hasonlít. Kavargatni addig szükséges, amíg a tej úgymond kifehéredik, és mindössze a savó marad (kb 20-25 perc) meg. Miután ezt elérte, tiszta kendőn/pelenkán szűrje le, vagyis a  kendőbe jó szorosan költözze be, majd akassza fel, amíg az komplett kicsepeg. Ez megközelítőleg 3-4 óra.

 

Fotó: Pamuki Gábor

 

  • Húsvéti kalács

 

Hozzávalók:

500 g liszt
250 ml tej
70 g kristálycukor
25 g friss élesztő
60 g olvasztott vaj
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 jó csipet só
Kenéshez:
2 egész tojás kb.1. 5 dl tejjel felhúzva.
Elkészítés:
A meleg tejben keverje el a cukor felét, morzsolja bele az élesztőt. A tészta hozzávalóihoz öntse a felfuttatott élesztős eleget. Ezt dagassza be egy lágyabb tésztára. Ha szükséges, rakjon hozzá még tejet a megadott mennyiségen felül. Megközelítőleg egy órát szükséges k éleszteni, de ez függ a szobában lévő hőmérséklettől is.

 

A megdagasztott tésztát kétfelé kell venni, a két fél darabot pedig ossza 4-4 felé. Fonás után még 40 percig kell keleszteni, majd 175 fokon kb. 26 percig kell sütni, viszont ez a sütőtől ks függ.

 

 

Kép: OC Galéria Nitra

 

Sütemények

 

Kép: Rýchlo, zdravo a chutne FB-oldal

 

  • Mákos-pudingos krémes 

Hozzávalók:
Tészta:
150 g darált mák
50 g őrölt mandula
1 közepes alma
3 dl nádcukor
100 ml félzsíros tej
4 tojás

Krém:
800 ml félzsíros tej
2 vaníliás puding
3 dl nádcukor
30 g darált mák

Egyéb:
100 g csokoládé (85%)
2 dl kókuszolaj
30 g pirított mogyoró szóráshoz

 

A tésztához keverje össze a hozzávalókat, majd simítsa azt egy sütőpapírral bélelt négyzet alakú formába (24 x 24 cm) és 180 fokon megközelítőleg 15 percig süsse. Eközben mindkét pudingport 200 ml tejbe keverje el. A maradék tejet forralja fel a cukorral. Ha már forró, adja hozzá a mákot és a többi tejet. Kevergetés közben főzzön sűrű pudingot, amit azonnal a kihűlt tésztához kell adni. A csokoládét olajjal olvassza fel, majd ezt tegye a krém tetejére, szórja meg dióval és hagyja kihűlni.

 

Kép: nosalty.hu

 

  • Tejfölös kekszes süti Manna konyhájából

 

Hozzávalók
60 dkg háztartási keksz
1350 g tejföl (3 nagy pohár)
4 csomag vaníliás cukor
4 ek eperlekvár
4 ek porcukor
2 csomag tortazselé (piros)
2 dl szörp (málna – szükség szerint)

 

Elkészítés:

Egy közepes méretű tepsi aljára rakjon egy sor háztartási kekszet. Ezt követően egy nagy tejfölt keverjen ki 4 csomag vaníliás cukorral, amit majd a lerakott kekszre szükséges önteni, végül egyenletesen simítsa el. Ezt követően ismét egy sor kekszet következik, majd egy nagy tejfölt 4 ek eperlekvárral keverjen össze. (Ha nincs otthon lekvár, akkor akár málnaszörppel is lehet azt helyettesíteni.) Ezt már a második sor keksz tetejére tegye.

 

Miután ezzel elkészült, egy réteg keksz következik, amire 4 ek porcukorral kikevert nagy tejfölt kell kenni. Az utolsó réteg keksz képezi a sütemény tetejét. Erre kerül majd a piros tortazselé, amit a csomagoláson található leírás szerint készítsen el.

 

Az elkészült süteményt fél vagy akár egy egész napra is a hűtőbe teheti. Ez idő alatt puhul meg a keksz.

 

Kép: topreceptek.hu

 

  • Kinder Bueno szelet

 

Hozzávalók:
6 db tojásfehérje
6 ek. kristálycukor
2 ek. féldara búzaliszt
8 db piskóta (kerek)
1/2 csomag sütőpor
1 ek. rum
1 ek. olaj
150 g apróra vágott dió
200 g Nutella

Krém:
1 l tej
3 db. krémpor (Zlatý Klas)
6 db. tojássárgája
10 ek. kristálycukor
3 db. vaníliás cukor
rum
250 g vaj
100 g főzőcsokoládé

Ezen kívül:
2 cs. (vagy 1 nagy) BeBe keksz
2 db. tejszínhab 33%
2 db. smetafix
2 ek. porcukor

Szóráshoz:
aprított dió

 

Kép: varecha.pravda.sk

 

A tojásfehérjéből és a kristálycukorból verjen fel habot. Adja hozzá a lisztet, a 8 reszelt piskótát, a sütőport, az olajat és a rumot. Ezt egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntse, szórja meg darált dióval és ezt a tésztát 180°C-on süsse aranybarnára.

 

A sült lapot kenje meg Nutellával (kb. a 400 g-os kiszerelésből 200 g). Tejből, a Zlatý Klas pudingporból, a tojássárgájából, a rumból, a kristály- és vaníliás cukorból főzzön sűrű pudingot. Kihűlés után keverje össze a kikevert, szobahőmérsékletű vajjal. A krém felét a megsült tésztára kell kenni. Erre tejbe és rumba mártott BeBe keksz kerül.

 

A maradék krémhez adjon 100 g olvasztott csokoládét, és kenje a kekszre. Végül a tejszínt verje fel smetafix-szel, amihez adjon 2 dl porcukrot, és a tegye a sütemény tetejére. Díszítésképpen megszórhatja például apróra vágott dióval. Ezt a süteményt is szükséges kicsit hidegen pihentetni.

 

Sós sütemény

 

Kép: Körkép.sk

 

  • Töpörtyűs pogácsa

 

Hozzávalók:

600 g sima liszt

1 dl só

2 dl sertészsír

1 csésze kéktejföl

1 friss élesztő

400 ml tej

1 kiskanál kristálycukor

 

Futtassa fel az élesztőt, gyúrja össze a tésztát, majd megközelítőleg egy órát kelessze azt. Ezután a tésztát nyújtsa ki, kenje meg őrölt tepertővel, és sodródeszkán hagyja kb. 20 percig kelni. Késsel metélje ki a kívánt formákat, majd rakja azokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Végül a pogácsákat kenje le tojással, és 190 fokon megközelítőleg 25 percig süsse.

 

 

 

Vidám készülődést, áldott húsvétot és jó étvágyat kívánunk minden Tisztelt Olvasónknak!

 

Laky Erzsébet

 

Források: Rýchlo, zdravo a chutne FB-oldal/nosalty.hu/varecha.pravda.sk/ženy meste.sk/csaladinet.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.