Nyitókép: istockphoto.com

 

Május első vasárnapját az édesanyáknak szenteljük. Ilyenkor különböző ajándékkal lepjük meg őket. Egyes helyeken közösségi ünnepségen is felköszöntik őket.

 

Az anyák napja az ókori Görögországból ered, ahol Rhea, az istenek anyja tiszteletére egy ún. tavaszünnepélyt szerveztek. Ezen a rendezvényen köszöntötték fel az anyákat.

 

 hirdetes_810x300  

Egy édesanya kiváló számára meglepetés, ha valami általunk készített finomsággal lepjük meg őt. A Körkép.sk alábbi ecepttár összeállításából akár ötletet is meríthet.

 

Kép: femina.hu

 

Tepsis karfiol besamellel

 

  • Hozzávalók:
    1 fej karfiol
    5 dkg reszelt sajt
    2 dl tej
    2 evőkanál liszt
    1 evőkanál vajsó
    bors
    aprított petrezselyem

 

Elkészítés:

 

A karfiolt jól mossa meg, mielőtt rózsáira szedi. Ezeket a karfioldarabokat rakja forrásban lévő, sós vízbe. Főzze megközelítőleg 10-15 percig. Miután megfőtt, szedje ki a vízből és csepegtesse le.

 

A besamel elkészítéséhez olvassza fel a vajat, keverjen hozzá lisztet. Ezt kicsit pirítsa meg, majd öntse fel tejjel. Az ízesítéshez használjon szerecsendiót, sót és borsot. A mártást szüntelen kevergetés mellett addig főzze, amíg az besűrűsödik. Miután ez elkészült, a fazekat vegye le a tűzhelyről, és a szószhoz adja hozzá a sajtot.

 

Készítsen el egy vajjal kikent tepsit, rakja bele a megfőtt karfiolt, és erre öntse rá a besamellt. Majd tegye egy 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 percig. A tálaláshoz petrezselymet is használhat.

 

Az édesanyákat ünnepeljük

 

Kép: nosalty.hu

 

Könnyed saláta „kertész” módra

 

  • Hozzávalók:

2.5 ek almaecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csipet cukor
2.5 ek napraforgó olaj
0.5 csokor metélőhagyma
1 ek ecetes torma (ízlés szerint)
200 g retek
0.5 közepes db kígyóuborka
1 közepes db lilahagyma
1 közepes fej jégsaláta
4 szelet toast kenyér
200 g kolbász (száraz)

 

Elkészítés:

 

A dressing elkészítéséhez az ecetet sóval, borssal, illetve kristálycukorral keverje össze. Adjon hozzá olajat, majd az apróra vágott metélőhagymát tegye a dresszingbe. Ezt ízesítheti még akár az ízlésének megfelelően tormával is.

 

A megtisztított retekből, hagymából és uborkából metéljen vékony szeleteket. A megmosott salátát vágja apró darabokra, majd ezeket tegye egy edénybe és keverje össze a dresszinggel. A kolbászt szintén vágja vékony szeletekre és keverje a salátához. Szükség esetén sóval, illetve borssal ízesíthető.

 

Amennyiben a salátához kenyeret is fogyasztana, azt kenyérpirítóban süsse aranysárgára, majd vágja kockákra. A kenyeret is keverje a salátához és így tálalja.

 

Megváltozott a társadalmi elvárás az anyákkal szemben

 

Kép: gastrohobbi.hu

 

Sertéstarja savanyú káposzta ágyon

 

  • Hozzávalók:

1 kg sertéstarja
5 dl Krušovice világos sör
2 fej vöröshagyma
2 ek mustár
4 gerezd fokhagyma
2 ek aprított, friss kakukkfű
1 ek fűszerpaprika
ízlés szerint só

 

Káposzta ágyhoz:
1 fej vöröshagyma
1 tk fűszerkömény
1 kg savanyú káposzta
ízlés szerint frissen őrölt tarka bors

 

Elkészítés:

 

A sörhöz keverje hozzá a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a sót, a fűszerpaprikát, a kakukkfüvet. Ebbe a pácba rakja bele a kiklopfolt tarjaszeleteket, majd tegye hűtőbe néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára.

 

Miután a húsok pácolódása befejeződött, egy serpenyőben hevítsen fel zsiradékot, amelyen dinsztelje meg a vöröshagymát, adja hozzá a fűszerköményt, a savanyúkáposztát, a borsot. Ezt párolja meg.

 

A savanyúkáposztát terítse egy tepsire, helyezze rá a tarjaszeleteket, fedje le aloballal és egy 190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses fokozat) kb. 45-50 perc alatt süsse meg.

 

Édességek

 

Kép: varecha.sk

 

Különleges diós torta

 

  • Linzertészta:
    100 g vaj
    200 g liszt
    2 db tojássárgája
    50 g porcukor
    csipet só

 

  • Piskótatészta:
    50 g vaj
    50 g liszt
    1 csomag sütőpor
    60 g cukor
    100 g fehér csokoládé
    2 db tojás
    1 evőkanál citromlé

 

  • Ezeken kívül:
    savanyú narancs
    ribizli lekvár
    apróra vágott dió

 

Elkészítés:

A linzertésztához a vajat és a lisztet keverje ki (akár kézzel, akár habverővel). Ehhez adja hozzá a kristálycukrot, a tojássárgáját és egy csipet sót. Ha túl száraz a tészta, adjon hozzá vizet. Végül egy órára tegye hűtőbe pihenni a tésztát.

 

A csokoládét a vajjal együtt olvassza fel, majd ezt a masszát hagyja langyosra hűlni. A várakozási idő alatt egy tálban keverje „habosra” a tojássárgáját 2 evőkanál forró vízzel és 40 g kristálycukorral. Adja hozzá a csokoládét és jól keverje össze. Ezután a lisztet a sütőporral együtt a masszához kell tenni.

 

A tojásfehérjét verje habbá egy evőkanál citromlével és a maradék kristálycukorral. Végül ezt óvatosan dolgozza össze a masszával.

 

Egy tortaformát béleljen ki sütőpapírral. A forma aljára és falaira rakja/nyomkodja a linzertésztát. Villával szurkálja meg ezt a tésztát, majd kenje meg lekvárral és öntse rá a piskótatésztát. Ezt szórja meg darált dióval és 180°C-on kb. 40 percig süsse. A végén, ha túl sötét lesz a torta a tetején, lefedheti akár alufóliával is a további sütés alatt.

 

Kép: receptyodbabky.sk

 

Napoleon torta

 

  • Hozzávalók:

60 g kukoricakeményítő
200 g cukor
60 g sima liszt
4 tojás
100 g vaj
1 l tej
vanília aroma
csipet só
1 kg leveles tészta
300 g fagyasztott cseresznye vagy más gyümölcs
1 evőkanál porcukor
250 g tejföl

 

Elkészítés:

 

A kukoricakeményítőt öntse egy edénybe. Adja hozzá a lisztet, az ízlés szerinti kristálycukrot, a sót és az ízlés szerinti vanília aromát. Ezeket az alapanyagokat keverje össze és adja hozzá a tojásokat. Ezt követően a tésztát keverje mindaddig, amíg a keverék valóban sima és egyenletes lesz. Fokozatosan tegye hozzá a tejet, majd végül az edényt helyezze fel a tűzhelyre, ahol a masszát lassú tűzön addig főzze, amíg az besűrűsödik.

 

Miután ez elkészült, az edényt vegye le a tűzhelyről és a masszához adja hozzá a vajat. Az egészet keverje újra simára és hagyja kihűlni.

 

A leveles tésztát szedje szét, majd nyújtsa ki vékonyra, és tegye sütőpapírral bélelt tepsire. Ezeket 180 fokra előmelegített sütőben süsse kb. 15 percig, de a tésztát rendszeresen ellenőrizze nehogy az megégjen. Ezeket szintén hagyja kihűlni.

 

Egy tejfölt keverjen „habos” masszára a porcukorral.

 

Fogjon egy Önnek tetsző formát, amibe majd mindent összerak. Először a leveles tésztát tegye bele. Ezt kenje meg krémmel, majd helyezze rá a felkockázott cseresznyét. Utána tegyen rá még egy réteg tésztát, majd krémet és így tovább, amíg minden el nem fogy. Az utolsónak biztosan tésztának kell lennie.

 

A torta tetejére kenje a krémes keveréket. A tortát díszítheti erdei gyümölcsökkel.

 

Az elkészült édességet néhány órára hűtőbe kell tenni, hogy az ízek összeérjenek.

 

Kép: nosalty.hu

 

Lajcsi szelet

 

  • Hozzávalók:
    2 evőkanál méz,
    20 dkg porcukor,
    3 tojás,
    20 dkg margarin,
    3 evőkanál kakaópor,
    60 dkg liszt,
    1 teáskanál szódabikarbóna.

 

  • Puncsos krém:
    1 csomag puncs ízű pudingpor,
    4 dl tej,
    4 evőkanál cukor

 

  • Vaníliás krém:
    2 csomag vaníliás puding,
    8 evőkanál cukor,
    8 dl tej,
    25 dkg margarin (negyede a puncsos krémhez),
    30 dkg porcukor (negyede a puncsos krémhez).
  • Csokimáz:
    1 party csoki,
    3 evőkanál étolaj.

 

Elkészítés:

2 evőkanál mézet, 3 tojást, 20 dkg porcukrot, 20 dkg margarint és 3  evőkanál kakaóport tegyen egy lábasba, majd olvassza fel. A kapott masszát hagyja hűlni. Eközben 60 dkg lisztet, illetve 1 teáskanál szódabikarbónát keverjen össze. Ezt az egészet jól dolgozza össze.

 

A tésztát ossza négy részre, majd egy tepsi hátulján süsse meg őket.

 

A puncsos krémhez egy csomag puncsos pudingport 4 dl tejben 4 evőkanál kristályukorral főzze meg. A vaníliás krémhez 2 csomag vaníliás pudingport 8 kanál kristálycukorral hat dl tejjel főzze meg. A krémek alapját hagyja kihűlni. Ez idő alatt 25 dkg szobahőmérsékletű vajat keverjen ki 30 dkg porcukorral. Ennek negyedét a puncs pudinghoz, míg a többit adja a vaníliás pudinghoz, és kevertesse azokat jó habosra. A sütemény lapjait sorjában kenje meg.

 

A csokimázhoz 1 party csokit 3 evőkanál étolajjal gőz felett olvassza fel, majd kenje a sütemény tetejére.

 

Kép: receptek365.info

 

Túrós finomság (egyszerű)

 

  • Hozzávalók:
    10 dkg vaj

20 dkg porcukor
25 dkg liszt
50 dkg túró
1 csomag sütőpor
5 dl tej
4 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
barack

 

Elkészítés:

A lisztet, porcukrot, sütőport keverje össze. Ennek a masszának a felét, egy vajjal kikent megközelítőleg 32 x 20 cm-es tepsibe szórja bele, majd tegye rá a minimum egy csomag vaníliás cukorral kikevert túrót.

 

A tojásokhoz adja hozzá a tejet, a vaníliás cukrot és egy gépi habverővel verje fel, majd öntse azt a már tepsiben lévő  lisztes keverékre (figyeljen arra, hogy ez a habos massza mindenhova jusson).

 

A tészta tetejére rakjon barack darabokat. Végül reszelje vagy vagdossa rá a vajat a tészta tetejére. A süteményt 200 fokra előmelegített sütőben süsse szép arany barnára. (Ha már nagyon pirul a teteje sütés közben, fedje azt be alufóliával. Ezzel elkerülheti a tészta esetleges megégését).

 

Miután a tészta megsült, hagyja langyosra hűlni, s így szeletelje fel. A tálaláshoz nyugodtan meghintheti azt porcukorral.

 

Kép: angelawebcuki.blogspotcom

 

Túrós-kapros bucik

 

  • Hozzávalók

Tészta:
1 kg liszt
2 citrom reszelt héja
5 dl tej
5 dkg élesztő
6 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
2 egész tojás
2 tojássárgája
csipetnyi só
1 dl olaj

Töltelék:
1 kg túró
8 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
4 evőkanál búzadara
1 csokor kapor
2 citrom reszelt héja

Tetejére:
2 tojássárgája
2 evőkanál víz

 

Elkészítés:

 

A tésztához a lisztet tegye egy tálba, majd reszelje bele a citromok héját. Ezt követően 1 dl langyos tejbe morzsolja bele az élesztőt, és meleg helyen futtassa azt fel. A maradék 4 dl tejet is langyosítsa meg, majd keverje bele a kristálycukrot, a vaníliát, az egész tojásokat, a tojások sárgáját, a csipetnyi sót és az olajat.

 

A liszt közepébe csináljon egy mélyedést, ahova öntse bele az imént elkészített  tojásos masszát, valamint a felfuttatott élesztőt. Ezt alaposan dagassza tésztává, majd konyharuhával letakarva körülbelül 40 perc alatt meleg helyen kelessze duplájára.

 

A töltelék elkészítéséhez a túrót alaposan törje össze, keverje hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a búzadarát, a citromok reszelt héját és a tojások felvert kemény habját. Ezt felezze meg, majd az egyik felébe tegye az apróra vágott kaprot.

 

Eközben a sütőt kapcsolja be 180 fokra. Négy tepsit sütőpapírral béleljen ki.

 

A megkelt tésztát ossza két részre. Az egyik felét nyújtsa ki egy kb. 80 x 40 cm-es téglalappá, majd hosszában vágja ketté. Mindkét csíkot 8-8 darabra vágja fel. Mindegyik téglalapnak nagyjából a felét rácsozóval húzza végig.

 

Egy-egy kanál sima túrós tölteléket tegyen a tészta simábbik felére, tekerje fel, majd rakja tepsibe őket, és hagyja még kelni kb. 15 percig. A tetejére a tojások sárgáját keverje el vízzel, és ezzel kenje le a „kifliket”, majd megközelítőleg 25-30 perc alatt süsse meg. A tészta másik részét is ugyanígy kell elkészíteni a kapros töltelékkel. A kisült „bucik” tetejére szórjon vaníliás porcukrot.

 

Sós sütemény

 

Kép: Körkép.sk

 

Medvehagymás kiflik

 

  • Hozzávalók

Tészta:
400 g sima liszt
1 tojás sárgája
0,5 dcl olaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2-2,5 dcl tej
25 g élesztő

Töltelék:
120 g mascarpone
fél csokor medvehagyma

Tetejére:

1 tojás

 

Elkészítés:

 

1 dl langyos tejbe tegye bele a kristálycukor és a morzsolt élesztőt, majd hagyja felfutni. A lisztet tegye egy tálba, keverje hozzá a sót, adja hozzá a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót, majd alaposan gyúrja össze a tésztát. Konyharuhával letakarva megközelítőleg 30 percig pihentesse.

 

Amíg a tészta pihen, metélje össze a medvehagymát. A tészta megközelítőleg a duplájára fog megkelni. Ezt a tésztát egy kb. 35 cm átmérőjű kör alakra sodorja ki. A kört kenje meg mascarponéval és szórja rá az apróra vágott medvehagymát (ízléstől függően a mascarpone kikeverhető akár fokhagymával is). A kinyújtott kör tésztát pizzakoronggal vágja 16 háromszögre. Ezt tekerje tekercsbe, és a kapott kifliket tegye egy sütőpapírral bélelt tepsire.

 

Minden croissant tetejét kenje meg tojással. Végül a kifliket 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsse aranybarnára. (Sütés előtt ízlés szerint szórhat rájuk akár magokat vagy reszelt sajtot is)

 

Megjegyzés: Aki nem szereti a medvehagymát vagy a mascarponét, az a tésztát puha vajjal vagy olajjal is megkenheti.

 

Kép: sobors.hu

 

Likőr

 

Tejszínes kávélikőr

  • Hozzávalók (8 deciliterhez)

2 dl eszpresszó
4 ek kristálycukor
3 dl tejszín
3 darab tojássárgája
3 dl whisky vagy vodka

 

Elkészítés:

Főzzön egy erős eszpresszót, majd a kristálycukorral, a tejszínnel és a tojássárgájával keverje össze. Ezt folyamatos kevergetés mellett főzze vízgőz felett addig, amíg az besűrűsödik. Miután a kapott keverék kicsit kihűl, keverje hozzá az alkoholt.

 

Kép: ketkes.com

 

Raffaello likőr

 

Hozzávalók:
15 db Raffaello golyó
3 dl tej
7 dkg cukor
2,50 dl habtejszín
2 dl vodka

 

Elkészítés:

 

A Raffaello golyókat a tejjel és a kristálycukorral egy botmixerrel alaposan keverje össze. Ehhez adja hozzá a tejszínt, illetve a vodkát, majd újra kevertesse ki. A likőrt hűtőben kell tárolni.

 

 

Örömteli készülődést, majd jó étvágyat kívánunk a finomságokhoz!

 

Laky Erzsébet

Forrás: Körkép.sk/femina.hu/sobors.hu/nosalty.hu/varecha.sk/ketkes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!