Nyitókép: Magyar Cukrász Ipartestület

 

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

 

Az évről évre nagy érdeklődéssel kísért versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár a Magyar Cukrász Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amelyek már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.

 

Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű). Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 35 torta nevezése érkezett.

 

Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában. A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők.

 

Az idei döntős torták a következők:

 

BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely

MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom

MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada

SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós

TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

 

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

 

Az első zsűrizést követően, melyet április 20-án tartanak, a döntőre júniusban kerül sor a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan. Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

 

Turizmus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.