Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. április 17-én, kedden kezdődött el a Magyar Konyha Hete Rimaszombatban a Mladosť (Junior) étteremben, a Vasúti utcában. A hét folyamán zajló rendezvény a Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola szervezésében valósul meg az egri és az ózdi testvériskolákkal egyetemben.

 

A három tanintézmény immár hagyományt teremtett egymás konyháinak és nemzeti ételeiknek a bemutatásában. Az idén a magyarországiakon a sor, hogy elkápráztassák a rimaszombatiakat tudományukkal, a magyar konyhára jellemző finomságokkal.

 

 hirdetes_400x285  

„Partneri együttműködésünk a magyarországi iskolákkal 21 évvel ezelőtt, 2002-ben kezdődött az oktatás és a sport terén. Ez a mostani egy egész hetet kitöltő gasztronómiai rendezvény, amely mára nagy népszerűségnek örvend a diákjaink között, de a lakosság is kedveli. A magyar konyha Európa egyik legjobbja, magas színvonalat képvisel, szívesen és érdeklődéssel ismerkednek meg vele diákjaink, ők készítik az ételeket is. Szívélyes baráti kapcsolatok alakulnak itt ki, hiszen iskolánk diákjai nagy számban magyar nemzetiségűek, erősödnek a szlovák-magyar kapcsolatok”

 

– emelte ki a kapcsolat és a rendezvény lényegét üdvözlőbeszédében Jaroslav Bagačka, az intézmény igazgatója.

 

 

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján részt vett Hanuszik László és Meskó Norbert Egerből, Kiss László mesterszakács Ózdról, Auxt Ferenc megyei képviselő és a rimaszombati iskola több oktatója és dolgozója.

 

A programban közreműködtek a Mákvirágok Páko Marika vezetésével, szép szlovák (Milan Rúfus) verset adott elő Sofia Nagyová és Petőfi Sándor: Szülőföldemen c. versét szavalta el (nagy átéléssel) Angelo Sárközi.

 

 

 

Auxt Ferenc képviselő Besztercebánya megye képviseletében arról szólt, hogy a megye, mint az iskola fenntartója, elismeri és messzemenőleg támogatja az ilyen és hasonló, határon átnyúló kapcsolatokat. Annak ellenére, hogy az anyagiak egyre kevesebbek, ő mindent megtesz, hogy a rendezvények továbbra is megmaradhassanak.

 

„Öt évig dolgoztam ebben az iskolában, ezért kicsit magaménak is érzem. Nem mindig sikerül segíteni a dolgokon, de úgy hiszem, hozzám mindig bizalommal fordulhatott az iskola. Gratulálok a sikeres kapcsolat kiépítéséhez és annak ápolásához, kívánom, hogy tartsanak ki továbbra is”

 

– hangsúlyozta a képviselő.

 

Auxt Ferenc. Kép forrása: Körkép.sk

 

A továbbiakban a megnyitó résztvevői információt kaptak a magyar konyha mibenlétéről, heti programjáról és ízelitő gyanánt megkóstolhatták a diákok által készített fínomságokat.

 

A Körkép.sk megkérdezte, hogy tetszettek a finomságok, mire a résztvevők egybehangzó válasza az volt:

 

Tetszett, ízlett, mert ami magyar, csak finom lehet”.

 

Mede Géza

 

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.