December 1-vel immár reális, kézzelfogható közelségbe került a szlovák euró. Hétfőtől ugyanis országszerte megkezdődött  az eurós startcsomagok árusítása. Még 30 nap, és hivatalos fizetőeszközzé válik. Annak rendje és módja szerint ki is tört a hisztéria az ország bankfiókjaiban, postai kirendeltségein egyaránt. Mindenki az új, csillogó érméket akarta.  Ismerkedni velük, nézegetni, fogdosni, méregetni a súlyát. Lehetőleg minél előbb, amilyen gyorsan csak lehet. Sok helyütt percek alatt el is fogyot szinte az összes.

Mint kiderült, a csomagok azon nyomban az egyik legmenőbb, legfelkapottabb vállalati ajándékozási formává váltak. Sok cég karácsony előtt már ezzel kedveskedik  alkalmazottainak. Érthető, ha nagyon gyorsan hiánycikké, pult alatti áruvá vált. Mi sem maradhattunk hát ki, a Körkép is beszerzett egyet az 500 koronáért árult csomagból. Akinek esetleg nem jutott, netán nem volt kedve érte sorba állni, avagy déli szomszédaink esetében, akik leghamarább mondjuk a januári tátrai sielésükön  kerülhetnek vele kapcsolatba, ime pár kép.  Most megtekintheti, miként festenek a még szinte meleg, Körmöcbányán vert csillogó villogó új szlovák euróérmék. (A képek kattintással nagyíthatók).

Két eurós, egy eurós. Rajta a  jellegzetes „szlovák” címer, a hármashalom és kettőskereszt. Az ötven centes hátoldala a pozsonyi várat ábrázolja.

 hirdetes_400x285  

Húszcentes, tízcentes, ötcentes. Az első kettő hátoldalán a pozsonyi vár, az ötcentesen a Magas-Tátra  csúcsa, a szlovákok nemzeti hegye és szimbóluma, a Kriváň látható.

Ötcentes, kétcentes, egycentes érmék. A teljes Kriváň sorozat.

A csomag előtt felvilágosító füzetecskét és eurószámológépet is kapott minden háztartás, főleg az idősebbeknek megkönnyítve  az átállással járó számolgatást.

Zárszóként annyit, utoljára 15 éve, Csehszlovákia felbomlása és az ország megalakulását követően volt példa hasonló méretű fizetőeszköz cserére. Ha csak  nem jön közbe valami nagyon nagy baj, valószínű, hogy az euró mint közös pénznem jóval tovább marad a pénztárcánkban. Épp ideje, mondhatnánk, hisz mint olvashatjuk, a globális pénzügyi válság még az olyan nagy országok esetében is kezd rámutatni a közös fizetőeszköz előnyeire, mint Nagy-Britannia.

Euróra fel, de az érméket  azért ha lehet, próbáljuk majd csak január elseje után használni 🙂

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!