Az alábbiakban Peti vendégszerzőnk írását közöljük.

A londoni The Economist augusztusi számaiban (itt és itt) már a tavaly ősszel elmérgesedett világgazdasági válság közeledő végéről számol be. Az ázsiai piacok, Kínával az élen, bizonyultak leghatékonyabbnak a sebek nyalogatásában, mivel többüknek az idei második negyedévben sikerült visszaállítaniuk a kétszámjegyes növekedést. Ezzel is üzemanyagot fecskendeznek a velük kölcsönös függőségben álló fejlett gazdaságok hajtóműibe. A krízis fészkének számító Egyesült Államok a harmadik negyedévben vár pozitív előjelű növekedést, míg az EU két pillérgazdaságának, Franciaországnak és Németországnak a második negyedévben sikerült beelőzni tengerentúli versenytársukat, mikor is némi gyarapodást sajtolt ki magából. Bár a kríziskirobbantó ingatlanpiacok még szinte mindenütt stagnálnak, bizakodhatunk-e már az autóipari függőség és Közép-Európa kellős közepén a jólét mielőbbi javulásában? Mielőtt ezt megpróbálnánk megválaszolni, tekintsük át, mik is a tavaly szeptember előtti ingatlanláz, az autóexport és a Válság közötti összefüggések.

A 2001-es new york-i ikertornyok elleni merénylet egyben az ún. dot.com láz végét is datálta. A 90-es években tartó, az internetes üzletkötés által felturbózott amerikai növekedés bő tíz év után kifulladt. Ekkor döntött úgy az USA központi bankja (FED), hogy alacsony kamatlábakkal próbálja majd ösztönözni a honi fogyasztási kedvet. Az alacsony jegybanki kamat olcsó hitelforrást biztosított, de a legbiztonságosabb befektetési formák esetében (pl. államkötvények) automatikusan pocsék hozamot vont maga után. A befektetők érdeklődését ekkortájt keltették fel a lakóingatlanokkal fedezett értékpapírok, melyek hosszú évek során viszonylag jó hozammal kecsegtettek, ugyanakkor economist-2az ingatlanfedezet kellő biztonságot sugárzott. Az ingatlanpiaci boom átgyűrűzött Európába is, számos nyugat- és középkelet-európai országban fújódtak a lakásárak lufijai a szemünk előtt. Az olcsó jegybanki hitelforrás a kereskedelmi bankokat arra buzdította tovább, hogy lazítsák a jelzáloghitelek odaítélésére vonatkozó elővigyázatossági feltételeiket. Az ingatlanboomban a lakástulajdonosok, bankok, befektetők, egyszerűen mindenki részt szeretett volna venni.

A gondok akkor kezdődtek, amikor az USA-ban becsődölt néhány rossz minőségű (rizikós) jelzáloghitelekre szakosodó bank. A nem fizető jelzáloghitelesek ingatlanjaival egyszeriben elárasztották az amerikai ingatlanpiacot, ami az eddig biztonságosnak hitt ingatlanfedezetek piaci értékét automatikusan aláásta. A bizonytalanság nagyon gyorsan átgyűrűzött a pénzügyi piacok többi szegmensébe, és az akút tőzsdeinfluenza megfertőzött több kontinenst. Azt gondolhatnánk, hogy az egyszeri embert az általános pénzügyi válság és az ingatlanárak rövidtávú megtorpanása nem kell, hogy közvetlenül érintse. Ugyanis a „nyugattal” ellentétben a közép-európai háztartásokra eddig nem volt jellemző, hogy a tőzsdén helyeznék el megtakarításaikat. Viszont a nyugati fogyasztók megtakarított vagyonának tőzsdén kuporgatott érteke tavaly ősszel egy pillanat alatt összezsugorodott. Ugyanakkor a Szlovákiából és a szomszédos országokból exportáló multik boldogulása éppen az említett nyugati fogyasztók költekezési kedvétől és a jövőbe vetett biztonságérzetétől függ. Így lehetséges, hogy az ipari parkokban dolgozó családtagjaink és honfitársaink boldogulását nagyon is közvetlenül érinti a tőzsdeindex alakulása.

Forrás: Economist
Forrás: Economist

Mire számíthatunk a közeljövőben? Nos nem hinném, hogy az elkövetkezendő két évben nagyot „akasztunk” majd ingatlanbefektetéseinkkel. De az elemzők körében nagy az egyetértés, hogy jövőre visszaállhat a fogyasztási kedv EU-szerte. Szinte egyértelmű viszont, hogy a válság végét a haladó vonatból rácsodálkozva éljük majd meg. Tehetetlen utasokként nem várhatunk eredményes terápiát nemzeti összefogástól, országos önellátásra való berendezkedéstől, vagy a honi kormány roncsprémiumától. A masinisztánk nem nagyon tudja elirányítani a szerelvényt más, jobb panorámákkal kecsegtető sínpályákra.

Az amerikai hitelválság kialakulásának további részletei áttekinthetőek pl. Jonathan Jarvis humoros animációjának a segítségével (angolul).

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!