A reform szónak Magyarországon már régóta negatív  jelentése van.  Az országgyűlési választások közeledtével a politikusok beszédeiben mégis újra előbukkan. Legtöbbször Bokros Lajos szájából hangzik el, akinél ez valóban nem elcsépelt frázisnak hat. Valóban hihető, hogy elképzeléseit komolyan végre is szeretné hajtani.

Bokros Lajos politikai pályafutása az utóbbi időben igen furcsa kanyarokat vett. Korábbi pártja, az MSZP, melynek színeiben világhírnevet szerzett, megtagadta, és most a sokadik átváltozásánál tartó MDF-hez igazolt. A törpepárt egyedüliként hajlandó felkarolni az elképzeléseit.

Bokros Lajos reális reformokat ígér, amelyek következetes végrehajtása esetén Magyarországot sikerülne ismét felzárkózó pályára állítani. Átalakítaná a nagy ellátórendszereket, a nyugdíjrendszert, az egészségügyet vagy az oktatást. Ez utóbbiban például az iskolahálózat racionalizálása a legjellemzőbb elképzelése, azaz a kisiskolák megszűntetése és a felsőoktatási intézmények összevonása. De az államigazgatásban úgyszintén hasonló változtatásokat tervez, például az önkormányzatok számát radikálisan csökkentené, kevesebbre annál, mint ahány városi jogú település van. Ezek a tervek valóban mélyreható változásokat jelentenének. Sikeres megvalósításuk esetén bizonyosan komoly megtakarításokat hoznának.

Politikus társai mellett Bokros Lajos programját mindemellett független elemzők is kritizálják. Tipikus vád, hogy ez egy diktátor programja. Mások bizonyos programpontok kidolgozatlanságát vetik fel. Néhány esetben inkább csak felsorolás, mint szakmai célterv.

Haszlovákiai szemszögből nézzük Bokros elképzeléseit, szintén találni lehet bizonytalan pontokat. Ha pedig a program egészét nézzük, még nagyobb homály lengi körül.

bokros-miklos
Szlovákia 1998 és 2006 között komoly reformokat valósított meg. Ezek végrehajtásában maga Bokros Lajos is, mint a Nemzetközi Valutalap szakértője, részt vállalt. Annak ellenére, hogy programját igen radikálisnak mondják, nem szerepel benne az egyenadó. Az áfát megtartaná kétkulcsosnak. Még két évvel ezelőtt Pozsonyban azt nyilatkozta, hogy Csehország német mentalitású nép, ott biztosan nem vezetik be, de Magyarországon sem lenne sikeres az elképzelés. Ez azért is érdekes, mert minden korábbi félelem ellenére Szlovákiának ez igen komoly belső gazdasági és külső politikai sikert hozott. Az adórendszer egyszerűsödött és az államkasszát is megtelt. Bokros Lajos a minimálbért is megadóztatná, miközben Szlovákiában az úgynevezett adózatlan rész miatt, ami szerves része az adórendszernek, még a minimálbértől magasabb munkajövedelem után sem kell adózni.

 hirdetes_810x300  

A fent említetteken kívül Bokros reformcsomagjában még számos, az egészségügyet és az államigazgatást érintő elképzelés helyet kap. Ha a program egészét vetjük össze a Szlovákiában megvalósult reformokkal, akkor azt lehet mondani, hogy túl sok, túl átfogó, mindent egyszerre akar. Persze hogy kell az egészségügy vagy az oktatás állapotán változtatni, de mindez hosszabb távon, valamint társadalmi párbeszéd és konszenzus útján. Az adóreformnak van egy hatalmas előnye minden más szektorban végrehajtható reformokkal szemben: már egy választási ciklus alatt is látható eredményt lehet vele elérni. Ezzel szemben például egy iskolareform csak akkor teljes, ha végigvonul egy egyetemi-főiskolai ötéves vagy egy általános iskolai nyolcéves cikluson. De még azután is sok év telik el, hogy látható legyen a diákok eredményessége az életben. Bokros elképzelése a „gyengébb minőségű tanárok elbocsátásáról” bizony igen nehezen lenne megvalósítható. A költségvetés száraz sarokszámai esetében lényegesen könnyebb az eredményeket összehasonlítani, mint a ki jobb dolgozó kérdésre választ adni.

Magyarországra nagyon ráférnek a reformok. Az óhajok jegyzéke helyett, amelyek valóban egytől egyik szükségesek, jobb lenne néhány kulcskérdésre koncentrálni. Bokros Lajos egy kipróbált és okos szakember, és abban is igaza van, hogy valóban a „reformok kritikus tömegére” van szükség. Az utóbbi évek hányattatása miatt talán meglesz hozzá a társadalmi támogatottság, talán sikerülhet politikai konszenzust is elérni. De a túlságosan szerteágazó javaslatkavalkádja helyett mégis okosabb lenne egy prioritást találni. A szlovákiai tapasztalatok is ezt mutatják. Itt is csak az adóreform és nyugdíjreform volt teljesen végig véve, az egészségügyi már felemásra sikeredett, az oktatási szinte el sem indult, intézményi reformról pedig szó se volt, az ország mégis komoly elismerést aratott.

Magyarország számára is tehát az lenne a legjobb, ha legelőbb egy valóban átfogó és gyorsan eredményt hozó és adóreformmal kezdene.

További ajánlott írások a témában:

Bokros Lajos a szlovák sajtónak: Magyarország csapdában van

A szlovák csoda titka

Érik a szlovák Bokros-csomag


Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!