Az éppen zajló koalíciós válság, melyet az újabb, immár második Görögországnak szánt mentőcsomag szlovákiai jóváhagyása váltott ki, jól mutatja a politikai marketing szükségességét a modern politikában.

A Szabadság és Szolidaritás pártja jól tudja, tehet bármit, nem fogja tudni megakadályozni a megváltoztathatatlant. Európa újabb hitelekkel próbál úrrá lenni a hitelválságon, mely nem más, mint a pokolba vezető út. Szlovákia pedig ehhez csatlakozik. Az SaS, OKS és Matovičékon kívül nincs senki, aki ellent merne mondani a német és francia banki érdekek által mozgatott Angela Merkelnek és Nicolas Sárközynek.

Sulíkék így nem tehetnek mást, mint mediális offenzívával megpróbálják legalább a honi közvéleményt a saját oldalukra állítani. Ehhez szolgál politikai marketing céllal, az  MUW Saatchi & Saatchi műhelyéből piacra dobott „Európai mentőcsomag, út a szocializmusba“ címet viselő közérthető kiadvány és a házelnök friss blogja.

A tények

1. az európai mentőcsomag kérdése nincs benne a kormányprogramban, így annak elutasítása nem jelenti a koalíciós szerződés megsértését.

 hirdetes_300x300  

2. Amennyiben az SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd a mentőcsomag megtámogatását a költségvetés (értsd, az SaS-es tárcák jövő évi pénzei) és az adó- és járulékbónusz elfogadásával (az SaS prioritása, mely szerepel a kormányprogramban) köti össze, inkorrektül jár el.  A Szabadság és Szolidaritás pártjának álláspontja ugyanis hosszú hónapok óta konzekvens.

3. Amennyiben a mentőcsomagról szóló szavazás Iveta Radičovával szembeni bizalmi szavazással párosul, Bugárék zsaroláshoz folyamodnak saját koalíciós partnerükkel szemben.

Ami várható

Az európai mentőcsomag a szlovák parlamentben átmegy (Sulíkék nélkül, Ficoék támogatásával, alkotmánytörvényként benyújtva vagy más formában), a szlovák adófizető állampolgár pedig fizethet. Angela Merkel összepacsizik Nicolas Sárközyvel, Iveta Radičová térdel egy sort, politikailag azonban túlél, az SaS pedig megőrzi méltóságát.

Látszólag mindenki jól jár, a kérdés viszont továbbra is marad: a tunya Görögország átmeneti megmentése után mi lesz az euróval, mi lesz az eladósított saját jövőnkkel?

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!