Gazdasági válság, kilátástalanság, megélhetési gondok, munkanélküliség.A statisztika azt mutatja, mégsem állunk olyan rosszul, mint ahogy azt gondolnánk. Új kocsik a családban, magas termelékenység. Ilyen jók lennénk? Az adatok azt mutatják, hogy igen. Szlovákia a Visegrádi négyek (V4) élén.

Az autópiac helyzete Európában

autok_eu_0.jpg

Érdekes adatokra bukkantunk a honi sajtóban. Az 5,5 milliós Szlovákia novemberben több autót vásárolt (5 903), mint a 10 milliós Magyarország (4 489). Pozsonyban, ráadásul novemberben évközi visszaesés volt (8,4 %), míg Budapesten 29,4 %-os autópiaci növekedés. Miközben Magyarország a svájci hitelek kamatait nyögi, a forint árfolyama történelmi mélyponton, az országot bóvli-kategóriába sorolták, és küszöbön az újabb gazdasági válság. Ki érti ezt?

Ha az idei év első 11 hónapjában forgalomba helyezett személygépkocsikat nézzük 2010 hasonló időszakához képest, a V4 országaiban a következő a helyzet: Lengyelország (- 8,8 %), Magyarország (+ 5,3 %), Csehország (+ 2,7%), Szlovákia (+ 9,4 %) növekedés vagy csökkenés. Éves szinten a szlovák autópiac tehát majdnem a duplájával nőtt, mint a második legjobb mutatókkal rendelkező Magyarország.

 hirdetes_300x300  

v4-autok.jpg

A számok a foglalkoztatást nem mérik

A termelékenységet vizsgálva hasonlóan meglepő eredményeket kapunk. Az Eurostat adatai alapján a V4-ek között Szlovákiában a legmagasabb a termelékenység. Azonos foglalkoztatás mellett egy főre eső GDP tekintetében Csehországnál is magasabb 12 %-al. A visegrádi országok között ugyan Szlovákiában a legalacsonyabb a foglalkoztatás mértéke, a termelékenység (megj. a termelékenység a szükséges/igényelt termékek hatékony előállítását jelenti) viszont itt a legmagasabb. Míg egy átlagos szlovák munkás nominális értékben 2010-ben 30 500 euró hozzáadott értéket termelt, Csehországban ugyanez a munkás ezer euróval kevesebbet – olvasható az Unicredit bank elemzőjétől. Ha Szlovákiában a foglalkoztatás mértéke ugyanolyan lenne, mint Csehországban, változatlan termelékenység mellett az egy főre eső szlovák GDP 12 %-al lenne magasabb, mint  a cseh GDP. Egy főre eső termelékenységben ez az EU-átlag 89,1 %-át jelentené.

  labor-productivity-analysis-230x205.jpg  

A számok viszont általában a foglalkoztatás mértékét nem jegyzik, a nemzeti összterméket az összlakosságra vetítik. Szlovákia így 2010-ben egy főre eső GDP tekintetében az EU-átlag 73,8 %-át érte el. A V4-ek között ez Csehország mögött (79,5 %) a második helyet jelenti. Magyarország a harmadik (64,8 %), Lengyelország negyedik (62,7 %).

Ausztriához képest posztkommunista országként természetesen még mindig nagyon messze vagyunk, ahol a termelékenység 2,3-szor magasabb a szlováknál, az egy főre eső osztrák GDP vásárlóerő paritás alapján pedig az EU-átlag 126,2 %-át teszi ki.

Vakok között az egyszemű a király

Bárhogy is van, a sajtó által naponta sulykolt negatív hírek ellenére a számok nyelvén a valóság azért némileg pozitívabb képet mutat.  Szlovákiában, bár sokan nehéz körülmények között élnek, akinek van munkája, az megbecsüli, és  hatékonyan termel. Az eladott személyautók száma pedig arról is árulkodik, hogy a lakosság bizonyos része kevésbé pesszimista.

Mindenesetre, biztos, ami biztos, a magyarországi Mikulásgyár azért a felvidéki Gúta város lakosainak is gyűjti az adományokat.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!