Megszavazta a parlament az új munkatörvénykönyvet. Mi újság a szociálpolitikában? Érdekes dolgok derültek ki.

Érdekes az a mesebeszéd, mely a foglalkoztatási törvény módosításának beterjesztése után szárnyra kapott. Ebben a munka- és szociális-ügyi miniszter, Ján Richter bejelentette, betiltja, hogy a munkanélküliek ideiglenesen, szerződés alapján dolgozzanak. Az indoklás szerint a munkaadók a munkának ezt a formáját kihasználják, továbbá, hogy a munkanélküliek így túl sokáig dolgoznak, valamint terjedőben van az ún. szürke gazdaság.

Feltehető a kérdés, hogy az érintettek – legfőképp a vállalkozók, akik a munkanélkülieket foglalkoztatják – mért csak most nyitják ki a szájukat? Hiszen ha a munkanélküliek szerződéses alapú ideiglenes foglalkoztatását be is tiltanák, nem változik semmi. Mivel már a megegyezésből eredő jövedelem járulék-kötelessé tétele is teljesen ellehetetlenítette őket. A munka, és a munkaügyi hivatalba való jelentkezés során is.

Ján Richter munka- és szociálisügyi miniszter (Smer-SD)

Bogozzuk hát ki:

1. Napjainkban egy munkanélküli, amennyiben havi bevétele nem több, mint 143,40 euró  (ez a határ minden év júliusában az aktuális létminimum függvényében változik) dolgozhat ideiglenesen, szerződéses alapon.

Ez januártól is érvényben marad (amíg a munkanélküliek ideiglenes munkavállalási lehetőségét a foglalkoztatási törvény 2013. április 1-i hatállyal meg nem szünteti). (Jellemző, hogy ez épp bolondok napjára esik! Ilyen bolondot csinálnak belőlünk is folyton).

 hirdetes_810x300  

2. Napjainkban a munkanélkülieknek megéri regisztráció mellett is ideiglenes munkát vállalnia. A teljes 143 euró 40 centnyi összeget kézhez kapja, ami adó és járulékmentes (járulékot a munkaadó fizet helyette, mégpedig 1,05 százalékot balesetbiztosításra és a szociális biztosító garanciaalapjába).

Januártól 143,40 eurónyi bevételből a munkanélküli járulék-köteles lesz a szociális és az egészségügyi biztosítók felé is. Összesen mintegy 19,90 eurót kell majd fizetnie, csakúgy, mint a „klasszikus dolgozóknak” is – természetesen teljes járulékot fizet utána a munkaadó is. Adót nem fog fizetni, mivel a nyilvántartott munkanélküliek maximális bevétele alacsonyabb, mint a munkavállalóra eső adómentes rész. Tisztán tehát 124,21 eurót kap kézhez.

3. Napjainkban kifizetődő a nyilvántartott munkanélkülinek a hivatalban maradnia főképp azért, mert az állam így fizeti a betegbiztosításukat. Egyébként nem volna kifizetődő számukra elfogadni, hogy fizetésük legfeljebb 143,40 euró lehet.

Januártól, noha az állam továbbra is fizeti utána az egészségbiztosítási járulékot, csakúgy, mint a munkaügyin nyilvántartott munkanélkülinek, ideiglenes munkavállalása után ő is járulékköteles lesz.

4. Manapság egy nyilvántartott munkanélküli 143,40 eurót kap.

Januártól fizetni fogja a járulékokat, pl. a munkanélküliségi biztosítást havi 1,43 euró összegben. Munkanélküli támogatásra viszont nem lesz jogosult. Akkor sem, ha az utolsó három évben teljesíti a 730 napos biztosítási időt. Ezt ugyanis még a munkanélküliek nyilvántartásába való besorolása előtt teljesítenie kéne. Ám mivel ő már nyilvántartott munkanélküli, ennek a feltételnek nem tesz eleget. Ezt a Szociális Biztosító is megerősítette. „Mindezt a nyilvántartásba való ismételt besorolása után ismerik el számára“ – mondta a Sme napilapnak júliusban a Szociális Biztosító sajtóosztályáról Marián Škotka (lásd 2012 július 31-én Sme weboldala).

5. Összegezve:

2013 januárjától a munkanélkülieknek már nem fogja megérni nyilvántartott munkanélkülinek lenni s mellette szerződéses alapon ideiglenesen dolgozni még akkor sem, ha az állam a munkanélkülieknek a bevételszerzés ezen formáját nem tiltja be.

Merthogy:

– 143,40 euróra korlátozódik a fizetése. Ha nem lesznek nyilvántartva, keresetüket senki nem tudja majd korlátozni.

– Ugyanúgy fizetni fogja a járulékokat, mintha nem lenne nyilvántartásban.

– Bár fizetni fogják munkanélküliségi biztosítást, munkanélküli segélyre nem lesznek jogosultak. Ha viszont nem lesznek nyilvántartásban, jogosultak lehetnek a segélyre.

– Mint nyilvántartott munkanélküliek kötelesek lesznek a munkaügyi hivatalban jelentkezni és bizonyítani, hogy aktív munkakeresők. Amennyiben nem lesznek nyilvántartva, ez a bürokratikus nehézség – kellemetlenség leesik a vállukról.

Mért akarja hát az állam formálisan is betiltani a munkanélküliek szerződéses alapú, ideiglenes munkavállalási lehetőségét a foglalkoztatási törvényében?

A feketemunka visszaszorításának magyarázata nem állja meg a helyét. Az mindig is volt és sajnos mindig is lesz. Nemrég jelentek meg cikkek arról, hogy lehet a munkafelügyelőkkel megegyezni. S az sem jelent problémát, hogy a dolgozó munkanélküli ne fia, avagy lánya helyett dolgozzon diákmunkákat intéző cégnél, vagy ideiglenesen, szerződéses alapon a nyugdíjas szülő neve alatt. Ahogy az manapság is működik, csakhogy többet kereshessenek annál a bizonyos havi 143,40-nél.

Munkahivatal

Az egyetlen ok tehát szerintem, amiért a kormány formálisan is be akarja tiltani a munkanélküliek a szerződéses alapon való ideiglenes munkavállalás lehetőségét, az a következő. Ismét ex post értették csak meg, hogy ha bizonyos nyilvántartott munkanélküliek ilyen formában dolgoznának (pl. olyanok, akik munkanélküli segélyt szednek – valószínűleg ők az egyedüliek, akiknek januártól megéri nyilvántartva maradni, mellette esetleg ideiglenesen dolgozni, még ha kevesebbért is, mint manapság – azon csak az egészségbiztosítók keresnének. Mivelhogy az államtól és a munkanélküliektől is pénzt zsebelhetnének be.

Ennek a hibának a kiküszöböléséhez valószínűleg elegendő lenne, ha a kormány újra megnyitná az egészégbiztosításról szóló törvényt és korlátozná benne az egészségbiztosítási járulékok kétszeri fizetését.

Egyszerűen kikötnék a törvényben, hogy a nyilvántartott munkanélküli után, aki szerződéses alapon ideiglenesen dolgozik, az állam nem fizeti az egészségbiztosítást.

Katarína Ragáčová

A szerző, állandó partnerünk, az Újságírói Díj 2009-es kategória-győztese. A cikk szlovák eredetije a Körképről SME címlapos lett.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!