Se új munkalehetőségek, se a turizmus fellendülése. Ez a valóság egy évvel a két első, Magyarország és Szlovákia közötti új Ipoly-híd átadása után. Írja decemberi számában a Pravda című, kormányhoz közeli baloldali napilap.

A Rárós – Ráróspuszta közti híd 2011 decemberében, a Pető – Szécsénykovácsi közti második híd ez év februárjában került átadásra.

Munkanélküliség 90 százalék

A határmenti szlovák községek polgármestereinek elvárásai nagyok voltak. Bíztak abban, hogy az új Ipoly-hidak a határ túloldalán munkalehetőséget teremtenek a helyi munkanélkülieknek. De a turizmus fellendülésében is reménykedtek. A polgármesterek csalódtak.” – fogalmaz a Pravda, megszólaltatva a régió községeinek első embereit. „Idén senki sem talált munkát Magyarországon. A munkanélküliség száma nem csökkent. Maradt 90 százalék“ – mondja a nógrádi település, Tőrincs (Trenč) polgármester-asszonya, Bodnár Mária.

Hidak? Minek?

 hirdetes_300x300  

Hasonló tapasztalatai vannak Rárósmulyad (Muľa) polgármesterének, Nagy Vojtechnak is. Aki mindemellett értékeli, hogy a híd megnyitása lerövidítette a falu lakosainak útját Salgótarjánba másfél órával, így a családok is gyakrabban látogathatják egymást – árulta el a Pravdának.

Szécsénykovácsi polgármestere, Filip Jozef szerint annak oka, hogy a híd a helyieknek nem hozott új munkalehetőséget az, hogy Magyarország, annak is leginkább az északi része hasonló gazdasági, szociális gondokkal küszködik, mint dél-Szlovákia.

A napilapnak nyilatkozó Silvia Cellengová, a nagykürtösi munkaügyi hivatal szóvivője szerint a Szlovákiánál alacsonyabb bérezés is elriasztja az embereket a magyarországi munkavállalástól, ha az egyáltalán felmerül, tekintettel a forint árfolyamára.

Alsósztregova (Dolná Strehová) polgármestere, Dušan Mališ szerint a hidak átadása óta faluból senki sem talált munkát t Magyarországon, de mást is észrevett. „Igaz, szubjektív vélemény, de az elmúlt évben a turizmus terén sem érzékeltem elmozdulást. A Rárós – Ráróspuszta közti híd környékén járva a híd mindig üres“ – mondatja ki a sajtó a tutit a szerencsétlen polgármesterrel. „Nem érzünk változást az aquaparkunban sem, ahová a híd nem hozott új turistákat Magyarországról“ – teszi hozzá. Ennyit a Pravda december 12-i cikkéről.

Valaha működött

Mint ismert, egykor az Ipolyon 47 híd állt. Kisebbek-nagyobbak, melyek a két partszakasz menti falvak szerves összekötése mellett a fejlesztésekhez szükséges infrastruktúrát is biztosították. A múlt században ezeknek a hidaknak a 90 százaléka elpusztult, az Ipoly mente pedig hanyatlásnak indult. Elszegényedett, leépült, elnéptelenedett az egész régió, ahonnan a fiatalok is elvándoroltak. A magyarok által lakott régió végérvényesen perifériára szorult. Megmaradásának, fejlődésének elengedhetetlen feltétele – ha ez egyáltalán lehetséges még – hogy minél több híd újjáépüljön az Ipolyon.

 

Tönkretettem, hozd rendbe

Ezért is bosszantó, hogy egy évvel az első két híd átadása után az a szlovák hatalom, mely a fő felelőse a régió elsorvasztásának, most Magyarországon kéri számon a helyi szlovákiai falvak fejlődésének elmaradását. Attól a Magyarországtól, melytől elvárják, sőt követelik, hogy egyébként semmilyen formában ne avatkozzon Szlovákia ügyeibe. Lehetőségeket azonban teremtsen, hogy a helyieknek jó legyen, ha már önmaga nem képes orvosolni a problémát.

Ha megnézzük a külföldön dolgozó munkavállalókat a két ország viszonylatában, még mindig jóval Magyarország oldalára billen a mérleg. Konkrét adatokat ugyan nehéz találni, de nem járunk messze a valóságtól, ha mintegy 20-30 ezerre becsüljük a Magyarországra átjáró szlovákiai munkavállalókat. Ez a szám ugyan csökkenhet, de még mindig jóval több, mint ahány magyarországi vállal munkát Szlovákiában.

Szlovákia tehát jobban tenné, ha nem mástól várná el az egyébként gyönyörű, dolgos emberek lakta „senki földje“ talpra állítását, hanem maga tenné rendbe, amit hosszú évtizedek alatt tönkretett.

Király Zsolt

Képek: TASR és MKP.sk

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket Tumblr-en és Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!