Honnan is jöttél? Csehszlovákia, nem? Ja, hogy már csak Szlovákia? Az a volt Jugoszlávia része, ugye? Nálatok is volt háború? Szlovákia? Igen, jártam már ott, szép a tengerpart… és még sorolhatnánk.

Szinte minden külföldöt megjárt embernek vannak hasonló emlékei, átélt hasonló szituációt a beszélgetései kapcsán. Nem csak az amerikaiak, de néha bizony az angolok, belgák, oroszok stb. földrajztudása is hiányos, ha rólunk, Szlovákiában élőkről van szó. (Ne is említsük, hogy a „szlovákiai magyar“ fogalma meg már szinte feldolgozhatatlan számukra). Ha a politikusainkra, köztársasági elnökünkre nem igazán, valamire azonban mégis büszkék lehetünk.  A CNN, a Lonely Planet, The Guardian, az Off to Europe vagy a Historic Hotels of Europe értékelései szerint egyáltalán nem kell szégyenkeznünk, Szlovákia lassan felkerül a világ térképeire. Legalábbis turisztikai értelemben mindenképp. A turizmus feljövőben van kis hazánkban, árulkodnak erről a Szlovák Statisztikai hivatal adatai is, amely szerint 100 ezerrel több turista jött az országba tavaly, mint 2011-ben. Az Alacsony- és Magas-Tátra is rekordszámú látogatókat fogadott a tavalyi szezonban. Mit érdemes megnézni a hegyeken kívül? A Körkép csokorba gyűjtötte a külföldi portálok ajánlásait – mi mindennel hívtuk fel magunkra a figyelmet a világban.

1. Lonely Slovakia

A tavalyi év során a Lonely Planet, a világ vezető könyves útikalauz-sorozata először választotta Szlovákiát a tíz legérdekesebb utazási célpont közé. A 2013-as listájukon olyan országokkal együtt szerepelünk mint Sri Lanka, Montenegro, Dél-Korea, Salamon-szigetek, Equador, Madagaszkár, Izland, Törökország, vagy a Dominikai Köztársaság. Az útikalauz szerint érdemes megnézni a fából készült templomokat a Kárpátok észak-keleti gyűrűjében, és az UFO kávézót a Szlovák Nemzeti Felkelés hídján. Dicséri a várainkat, a Danubiana galériát Dunacsúnyon, a sztrapacskát, a söröket és a borokat, a Dunán való hajókázást. A Top 10-be jutást elősegítette persze, hogy 2013-ban Kassa Európa kulturális fővárosa lesz, de az is, hogy a kalauz szerint „a falvakban megállt az idő, és máig hallható a tradicionális roma vagy szlovák népzene.“ Érdekessége a dolognak, hogy bár a Lonely Planet az év célpontjának gondolja kis országunkat, még mindig kevesek vagyunk egy saját útikönyvre. Szlovákia közös könyvben szerepel Csehországgal, amelyből kb. a negyede szól 2013 egyik legérdekesebb turistacélpontjáról. Talán majd egy másik kiadásban…

A kassai Szent Erzsébet-dóm

2. A CNN és Kassa

A CNN amerikai hírtelevízió Kassát a 2013 év látványosságai közt említi, Skóciával, Rabattal, a szubszaharai Afrikával, Gettysburggel, Amszterdammal és Kolumbiával egy lapon. Az ajánló szerint a kelet-szlovákiai városban a reneszánsz, barokk és szecessziós építészet ötvözete várja a látogatókat, hangsúlyozza a Fő utca és a Szent Erzsébet dóm szépségét.  Az amerikai televízió elsősorban a kulturális fővárosi státusszal kapcsolatos nyitóünnepséget emeli ki a város éves programjából, melyre január 19. és 20. között kerül sor, de ajánlja az év további részében sorra kerülő további csaknem 300 eseményt is. A cikk szerzője szerint az akciók a szlovák és magyar örökségből merítenek, a látogatók pedig örülhetnek a zenei fesztiváloknak, színházi eseményeknek, vagy éppen az utcai előadásoknak. Tegnapelőtt pedig már a brit Guardian is kiadott egy tízes listát, szintén Kassával az élen, úgy néz ki a sok sebből vérző Európa Kulturális Fővárosa projekt mégiscsak jó valamire.

 hirdetes_300x300  
A bélai kastélyszálló

3. Egy csepp romantika 

A Historic Hotels of Europe dublini megmérettetésén tavaly októberben a Hotel Château Béla nyerte el a legromantikusabb európai történelmi hotel díját. Az alig 350 lelket számláló dél-szlovákiai Béla községben található kastély 22 ország 700 szállodája elől halászta el a kitüntető címet, díjat. A kastélyt még a 18. Században kezdték el építeni, majd 1910-ben került az Ullman családhoz. A kommunizmus alatt államosították, börtönként és raktárhelységként szolgált. 2000 decemberében az Ullmann család leszármazottai, Ilona von Krockow grófnő és Matthias gróf visszavásárolták az ősi birtokot és elindították az akkorra már életveszélyessé vált kastély szakaszos felújítását. A kastély pedig nemcsak a gyönyörű romantikus környezetével áll közel a szívünkhöz, hanem azzal is, hogy a saját készítésű boraik az egyik legkiválóbbak a dél-szlovákiai borvidék nedűi közül.

4. Látogasd meg, mert olcsó!  

A Budget Travel egy amerikai utazási magazin, mely rendkívül hasznos és kiváló internetes portállal is rendelkezik (ha eltekintünk az agresszív reklámkampánytól, ami 3 perc után roppant zavaró tud lenni). Itt szintén beverekedtük magunkat a 10 legattraktívabb úticél közé. „Csehszlovákia szétválása után Szlovákia rejtett ékkő maradt Csehország mögött, de a 20. születésnapjára úgy néz ki, végre sikerül felzárkóznia.“ – írja a portál. Említést tesznek az egyik leggyorsabban növekvő gazdaságunkról az EU-ban és az elmúlt években Pozsonyban végbemenő változásokról, mint: felépült egy ötcsillagos,folyóparti luxusszálloda és egy vadonatúj, a közösség irányítása alá eső zsidó kulturális központ. Kiemelik, hogy a főváros milyen roppant olcsó ( a közeli Bécshez képest) és persze ők sem mennek el Kassa mellett.  Mint írják, a 2013-as év Szlovákia második legnagyobb városáról fog leginkább szólni, hiszen az odalátogatókat rengeteg program és újdonság várja. Ezek közül leginkább a kassai Fehér Éjszakát ajánlják, amely során az éjszaka folyamán a modern művészeti fény-, zenei, interaktív és video installációk, de éppúgy a kortárs tánc, szobor, irodalom és performansz is az utcára vonul. Az éjszaka a műveknek egész más hangulatot kölcsönöz, egész más dimenzióba kerülnek.

Bajmóc

5. Bajmóc és a szepesi vár a 25 legszebb európai vár közt 

Az Off to Europe egy Európára specializálódott utazási portál sok-sok remek írással, a több Top X listával segíti azokat, akik Európában kalandoznának szívesen, és a leg-leg-leg helyekre vadásznak. Kis hazánkat a kastélyai miatt dicséri, ugyanis a Top 25 európai várkastély listára a bajmóci és a szepesi várat is beválasztotta az olyan mesebeli, kacsalábon forgó paloták mellé, mint a bajorországi Neuschwanstein vagy Versailles. (Azért Eger és az erdélyi Vajdahunyad vára is befigyel ám a listán 🙂 )

A szepesi vár

6. Az egy font alatti sör és tíz  font alatti vacsora vonzereje

Az elsősorban angliai illetőségű Skyscanner honlap utazási részlegében találtunk rá Szlovákiára, egy több olcsó és remek síközpontot felsorakoztató listában. „Ha nem akarsz 210 fontot a síbérletért és 7 fontot a sörért fizetni, akkor felejts el Franciaországot, Svájcot és Ausztriát” – írja az oldal –, „itt helyed”. A felsorolásban  összegyűjtötték azokat a helyeket, ahol a hó mély, olcsó a bérlet és a sört még mindig kevesebbért kapod meg, mint egy font. Úgy néz ki ezeknek a feltételeknek szinte kivétele nélkül csak a volt keleti blokk országai felelnek meg, ugyanis a listán szerepelnek Szlovákián kívül Bulgária, Macedónia, Szerbia, Montenegro, Szlovénia, Románia és Csehország, valamint a közülük kissé kilógó Skócia sípályái.  Tehát az előnyünk az olcsó kaja (vagyis a háromfogásos vacsora 10 font alatti megúszása) és sör, meg hó remek mennyisége. Plusz persze a december elején üzembe helyezett új jasná-i felvonó, mely akár 30 ezer ember fel-le szállítását tudja biztosítani egy óra alatt.

És ami vár ránk

Egy ilyen remek sorozatot kár lenne elrontani. Vagyis a továbbiakban is fontos, hogy pozitív képet alakítsunk ki magunkról. A turisták becsalogatásának pedig remek módja lehet a holnap, vagyis január 12-én Stuttgartban kezdődő CMT turisztikai nagyvásár, amely az egyik legnagyobb ilyen típusú kiállítás, és a leghosszabb, hiszen 9 napig tart. Nekünk ez azért is érdekes, hiszen a 2013-as évben a brazil Santa Catarina régió mellett Szlovákia a nagyvásár másik partnerországa. Ezzel pedig a világ (elsősorban német) sajtó megnövekedett figyelme jár, remek alkalom kedvező képet festeni magunkról. Csakhogy szemléltessük: a Commerzban felmérése szerint a német turisták csak a 2012-es évben 62 millárd eurót költöttek a nyaralásukra, hogy hol költik el, azt pedig sok esetben a CMT befolyásolja. A nagyvásárra tavaly 225 ezer ember látogatott el, közülük több mint 1 300 újságíró. 96 országból 2000 kiállító képviseltette magát

+ mindenhol jó, de legjobb otthon

Ha nem jutunk el Stuttgartig, akkor sem kell szomorkodni. Január 24. és 27. között Pozsonyban is sor kerül turisztikai nagyvásárra. Az ITC-re idén 20 ország jön el, többek közt Brazília, Románia és Kanada is. A rendezvényen mindenki megmutatja az országa legjavát, így tavaly például a Dominikai Köztársaság standjánál igazi fehér rumot kóstoltunk, a japán nagykövetség dolgozói pedig leírják a nevünket japán betűkkel, és kipróbálhatjuk az igazi Mahjongot is. A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal viszont legújabb kampánya a „mindenhol jó, de legjobb otthon“ jelszó jegyében zajlik, hogy ne csak külföldiek, de a hazaiak is jobban megismerjék Szlovákiát. Így az otthoni régiók, mint a Kis-Kárpátok, Erdőhát, Felső-Zemplén, de Kassa és a Magas-Tátra kiemelt szerepet kapnak a kiállításon. A nagyvásár partnerrégiója minden évben változik, idén a Zsolnai Kerület kap több teret, hogy bemutassa várait és lovagi hagyományait. Meg persze Jánošíkot.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, ésTumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!