Miért támogatja az ötkarikás játékokat Štefan Hríb és a .Týždeň?

Lengyel – szlovák közös olimpia 2022-ben. Pár napja robbant a bomba, hogy Robert Fico megpályáztatná Szlovákiával a téli olimpia rendezési jogát. Társulva a lengyelekkel. Először politikai kacsának tűnt a hír, majd figyelemelterelésnek a növekvő munkanélküliségről. Elvégre csupasz fenékkel igencsak vicces a lejtőkön siklani vagy csúszni a jégen.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Aztán sokak meglepetésére a jobboldali, mértékadó .Týždeň hetilap is az olimpia mellé állt. Címlapon támogatva, 6 oldalon ecsetelve a játékok hasznát. Tiszta sor. Vagy mégsem?

A .Týždeňt általában érdemes olvasni. Véleményformáló hetilap, az egyik legjobb, ami a szlovák mediális piacon található. Az olvasónak nem kell egyetértenie az abban leírtakkal, (e sorok szerzője is gyakran más véleményen van), de amit állítanak, azok általában érvekkel alátámasztottak. Amit vagy elfogad az ember, vagy nem.

obalka_2013_13
teljes mellszélességgel az olimpia mellett

Az olimpiát támogató cikkében és blogjában a .Týždeň ezúttal is érvelni próbált, a legfontosabb szempontot azonban „elfelejtették“ megemlíteni az olvasónak.

Tátra urai mint közismert, a J&T befektetői csoport, melynek a Fico kormányzatok alatt különösen jól megy. Egy esetleges olimpiából és az azzal járó developer befektetésekből is ők húznák a legtöbb hasznot. Sok más érdekeltség mellett Jakakovič és Tkáč urak milliárdos portfóliójába tartozik a JOJ televízió is. Ők nyújtottak menedéket a .Týždeň főszerkesztője, Štefan Hríb  Lámpa című műsorának is, miután a közszolgálati televízióból kirúgták őt.

 hirdetes_810x300  

A J&T-hez tartozó, a Tátra fellendítését ígérő Tatry Mountain Resorts (TMR) kötött néhány éve hosszútávú hirdetési szerződést a .Týždeň hetilappal. Igencsak érdekes feltételek mellett.

Ahogy erre akkoriban Gabriel Šipoš, a Transparency International Szlovákia igazgatója rámutatott, „a TMR a hetilapban a piaci árnál alacsonyabb értékben hirdet. A fizetség egy része későbbre van ütemezve, amennyiben a részvények értéke növekedni fog. Ezután kerül kifizetésre a hirdetés értékének teljes összege.“

Hríbet 2010 karácsonyán érzékenyen érintette a kirobbant ügy és magyarázkodásra kényszerült.

Ha egy médium bevétele a hirdető jövőbeni anyagi helyzetétől függ, erősen érdekelt abban, hogy a hirdetőnek jól menjen. Az olimpia elutasítása és kritikája érzékenyen érintené a TMR részvényeinek alakulását, egyben a hetilap bevételeit is. Ezért sincs más lehetősége a .Týždeňnek, mint támogatni az olimpiát.

Király Zsolt

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!