Taksony
 • HUF: 369.63
 • USD: 1.13
 • 0 °C
 • 6 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

A déli nyomorúság oka

Egyetlen magyar napilapunk online kiadása a Vélemény rovatban értekezik a dél-szlovákiai gazdasági helyzetről, átvetítve azt a valós tényekre, hogy kevés a beruházás, magas a munkanélküliség, az infrastruktúra elmaradott, az államhatalom pedig mindent megtesz az ott élő közösségek megosztásáért, feldarabolásáért…

Meg lett állapítva a már régen „megállapított“ helyzet – ezért talán ténymegállapításnak lehetne nevezni a kommentárt, ami semmi újat a déli határ mentén élőknek nem mond. Sem az ott élő magyaroknak, sem a velük együtt élő szlovákoknak, de senki másnak sem.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Hacsak nem tesszük fel másként a kérdést: vajjon mi más oka lehet a „rebellis szlovákiai magyarok“ megregulázásán kívül ennek az állapotnak? Évtizedek óta még csak jelzéseket sem kapott ez a határmenti régió, hogy itt van min és mit javítani. Ha a mindenkori államhatalom valóban regulázni szeretne, akkor legalább az ott élő szlovák honpolgároknak „kedveskedhetne“ és csinálna valamit a helyzet javítása érdekében. De nem tesz semmit! Hát már a saját fajtája sem érdekli? Inkább feláldozza azt a nyolcszázezer-egymillió szlovák honpolgárt, akik itt laknak, csakhogy a magyarok megmaradjanak ebben a Szlovákiai átlag alatti siralmas állapotban és gazdasági helyzetben? Ugye, ez nem valószínű és észszerű feltételezés. Akkor pedig mi lehet az oka?

infrastruktura
Szlovákia úthálózatának térképe

Végiggondolva a történelem fintorait, talán az egyik szlovák nemzetiségű és Észak-Szlovákiából származó ismerősöm apja adta meg a lehetséges és frappáns választ, amikor fia a déli határ mentén talált magának magyar nemzetiségű feleséget egy túlnyomórészt magyarok lakta faluban: fiam, nem jó, hogy odamész, magyar terület az…!

Szlovákia mindenkori hatalma a tények szerint tehát nem nagyon tartja tartósan a déli, magyarok által is lakott határvidéket Szlovákia integrált, fejlesztésre való részének, mert – akár kimondatlanul is – fél egy határrevíziótól, mert nem tiszta a lelkiismerete: minek oda befektetni, aminek jövője legalább olyan bizonytalan mint „a kutya vacsorája“? Ha tiszta volna Szlovákia lelkiismerete, már állnának az Ipoly-hidak, a munkanélküliség nem volna 30% körüli, volna ezen a vidéken pár nagyobb gyár és volna legalább egy valamirevaló autóút, hogy sztrádáról már ne is beszéljünk – mert hiszen nem vagyunk „túl igényesek“. Eddig sem voltunk azok – sajnos!

ipari parkok
Ipari parkok elhelyezkedése Szlovákiában. Forrás: trend

Vagy talán eljött az idő a fokozott igényességre? Lehet, hogy a magyarokkal együtt élő szlovákok is megköszönnék – hiszen az EU és a NATO tagja mindkét ország! Csak meg kellene egyezni…

Agárdy Gábor

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Szép Eva
2013. aug. 28. 15:48

Ha teli a hasunk ,van pénzunk lehetoség a gyermekeink tanulására senkit nem fog érdekelni ,milyen nyelven beszél a szomszéd.Mi egyszeru emberek csak békében szeretnénk élni,ez nem csak magyarként mondom.Szerintem nem a multban kellene kutakodni,jo lenne ha a politikusok átlépnék saját árnyékukat,s osszefogva,fellendítenék egész Szlovákiát.

  agardygabor
  2013. aug. 28. 18:58

  Kedves Éva! Elvileg igaza van. Ezért kellene MO és SR egyuttmukodése, hogy meg tudjuk kozosen állni a globalizációs kihívásokat. Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia említett problémájának megoldása nélkul pedig ez nehezen fog menni - minél tovább halogatjuk, annál keservesebb lesz a megoldás. A keret adva van: EU, NATO.

  kalondaipappsanyi
  2013. aug. 28. 19:21

  Igaza van kedves Eva, én is "csak békében szeretnék élni"...pl. mint a katalánok Katalóniában...ttszik tudni ugye hol van?...Spanyolország területi autonómiája. AZTITTNEMLEHET!!! ....mondta BB Gombaszögön a vita végén, majd megitta a maradék ásványvizét :( "Szép" kis éltünk van nékünk.

  Zoltán
  2013. aug. 30. 08:30

  Éva jó a megállapítás, de ez csak a féligazság, mert Szlovákiában etnikai szempontból hiányzik az esély és jogegyenlőség ez az oka a déli nyomorúságnak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket