A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a világ 34 legfejlettebb gazdaságát tömörítő csoportosulás év végén publikálta az egyes tagországok egészségügyi rendszeréről szóló elemzését.

 

Szlovákia a legrosszabbak között

 

A szlovák lakosság egészségi állapota – a felmérés által legfontosabbnak tartott mutatószámok szerint – a legrosszabbak közé tartozik az OECD országai között.

 hirdetes_810x300  

 

A WHO szerint a világszerte leggyakoribb halálokok, a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében az OECD-n belül Szlovákiában a legrosszabb a helyzet. Szlovákiát sorrendben Magyarország, Észtország, Csehország és Lengyelország követi, tehát Közép-Európa kiemelkedően rosszul teljesít ezen a területen.

 

Szintén az öt legrosszabb között szerepel Szlovákia a lakosság várható életkorát illetően. A férfiak várható életkora 2013-ban 72,9 év volt (Törökországban például 73,1 év), a hölgyeké 80,1 év – ez az OECD országai között a negyedik legrosszabb eredmény.

 

Dia1
A várható élettartam a nők körében minden országban magasabb. Szlovákia messze az átlag alatt. Forrás: OECD iLibrary, Körkép fedolgozás

 

A leghosszabb várható életkorral a japánok büszkélkedhetnek, közvetlenül utánuk Franciaország jön, majd Spanyolország, Olaszország és Svájc. Németország csupán a 22. helyen teljesített a 34-ből, Nagy-Britannia 23., az Egyesült Államok pedig 25.

 

Ami az említett szív- és érrendszeri megbetegedéseket illeti, a dobogós helyeken Japán, Franciaország és Izrael szerepel – tehát itt a legkevesebb az ebből a betegségből adódó haláleset, míg Németország a 25. (Mexikó után három hellyel..!), utána pedig Ausztria következik.

 

Van, ahol legalább átlagosak vagyunk…

 

Ilyen például a dohányzás a felnőttek körében, itt az átlagos 18. helyen vagyunk, megelőzve Nagy-Britanniát, Németországot, Csehországot és Magyarországot (aki e tekintetben a harmadik legrosszabb értékelést kapta).

 

Alkoholfogyasztás tekintetében a 22. helyen végeztünk. Érdekes képet mutat, hogy egy szlovákiai férfi évente 20,2 liter tiszta alkoholnak megfelelő szeszesitalt fogyaszt el, a nők pedig 6 liternyit. Elhízásban a 16. helyen állunk. Szlovákia dobogós harmadik a gyermekelhízás területén – ez esetben pozitív értelemben.

 

Dia2
Ezen azért sokan meglepődnek. Többet iszunk, mint az OECD átlag. Forrás: OECD iLibrary, Körkép feldolgozás

 

Az egészségügyi nővérek és ápolók számát tekintve Szlovákia gyengén teljesít

 

Szlovákia az egy főre eső egészségügyi kiadásokat tekintve a 28. helyen szorong, de az orvosok számát tekintve nagyjából középen helyezkedik el. Az egészségügyi nővérek egy főre eső száma nálunk a kilencedik legalacsonyabb (26. hely), Magyarország a 22., Csehország a 20. helyen áll.

 

Kórházi ágyak tekintetében Szlovákia viszonylag jól áll (10. hely), de a mágneses rezonancia berendezések számát tekintve a 8 legutolsó között vagyunk. Megelőz minket többek között Törökország, és Észtország, de mögöttünk kullog például Magyarország a 31. helyen.

 

A CT berendezések számát tekintve egy főre vetítve átlagos besorolást kaptunk a magunk 21. helyével, megelőzve Csehországot, Nagy-Britanniát és Magyarországot is, aki a 31.

 

A legkevesebbet költjük antidepresszánsokra – egyelőre

 

Szlovákiában és Magyarországon nőttek legjobban az utóbbi években az egészségügyi felszerelésekre (ide sorolják a gyógyszereket is) fordított kiadások, egyúttal a legtöbb koleszterincsökkentő gyógyszert is Szlovákiában fogyasztják. Jó hír, hogy legalább antidepresszánsokra nincs szükségünk, az adatok szerint a hatodik legkevesebbet költjük kedélyjavítókra.

 

etrend.sk, OECD, körkép.sk

Nyitókép: etrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!