A világgazdaság 7 éve, 2009 óta nem volt ilyen rossz helyzetben. A nagy vesztesek (egyelőre) Oroszország és Kína. Épp a héten tartják a Világgazdasági Fórumot a svájci Davosban, ahol a résztvevők felsorolták azokat a fő problémákat, amelyek meghatározzák a 2016-os év gazdasági és politikai történéseit.

 

Zuhan a kőolaj ára, padlón az orosz gazdaság

 

Jelentősen megcsappantak az orosz költségvetési bevételek, miután az olajár 13 éves minimumra süllyedt az elmúlt napokban.  Az ország bevételeinek fele kőolaj- és földgázexportból származik, így Oroszország komoly problémákkal néz szembe. A kőolaj ára jelenleg 27,6 dollár hordónként, miközben az orosz értékesítés 50 dolláros hordónkénti árra volt beállítva. Az orosz infláció mértéke kétszámjegyű, ma pedig átlépte a történelmi 80 RUB/USD negatív határt az orosz nemzeti valuta. És ugye ott vannak az EU-s szankciók is, amelyek az európai országok egy részét pont úgy sújtja, mint Oroszországot.

 

 hirdetes_810x300  
putin_reuters_1
Csökkenő bevételek, kétszámjegyű infláció, EU-s szankciók. Nem egyszerű ma orosz elnöknek lenni. Fotó: Reuters

 

A kőolaj árának további esését az Irán elleni szankciók eltörlése fokozta, mivel ezzel az Iráni Iszlám Köztársaság kőolajat exportálhat a nemzetközi piacokra, mégpedig 600 ezer hordónyi mennyiségben naponta.

 

Esnek a bankok részvényei, Olaszország kutyaszorítóban

 

A nyugati bankok nagy része ma veszteségeket könyvelhetett el a tőzsdéken. Legnagyobb bajban az olaszországi bankok voltak, köztük az UniCredit Bank, amely már korábban is könyvelt el veszteségeket.

 

130918080345-traders-watching-1024x576
A tőzsdék 2009 óta a legrosszabb három hetüket élik meg. Akkor a 2008-as válság miatt felmérések szerint 5000 öngyilkosságot követtek az OECD országaiban. Fotó: ibtimes.com

 

Az olasz gazdaság egyébként 2009 óta képtelen rendbe jönni. Az elmúlt 7 évben 10 százalékot gyengült. Nem véletlen, hogy épp a napokban alakult ki heves vita Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Matteo Renzi olasz miniszterelnök között. Az olasz kormányfő ugyanis azt követeli az Európai Uniótól, hogy Brüsszel vizsgálja felül a nagyobb költségvetési fegyelmet előíró, 2012-ben elfogadott fiskális paktumot, egyszerűen azért, mert nagy valószínűséggel Olaszország azt képtelen lesz betartani.

 

Világgazdasági Fórum: ezek a meghatározó problémák

 

Kína és a kőolaj árának zuhanásán túl további problémákat is megjelöltek a davosi fórumon. A közép-keleti konfliktusok megoldása egyelőre várat magára, az iráni szankciók eltörlése önmagában még nem oldja fel a térségben uralkodó ellentéteket. A távol-keleten Észak-Kórea gerjeszt bizonytalanságot.

 

davos-2016-01-18t012925z485884608gf20000096012rtrmadp3davos-meeting
A Világgazdasági Fórum színhelye: Davos, Svájc. Keserédes kilátások Fotó: CNN.com

 

Az európai és amerikai migránsválság a konferencia résztvevői szerint erősítette a populistákat az USA-ban és Franciaországban. Angela Merkel német kancellár pozíciója pedig ugyanolyan kérdéses, mint Nagy-Britannia EU-tagsága.

 

Bloomberg.com, Reuters.com, Portfolio.hu, Körkép.sk

Nyitókép: katusaresearch.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!