Cikkünkben röviden áttekintjük, mi vár ránk Szlovákiában az év folyamán, s mire lesz érdemes ügyelnünk, ha okosan akarjuk kihasználni a pénzügyi piacot.

 

I. pillér

 

Az állam január 1-től bevezette a minimálnyugdíjat, az egyes nyugdíjakat pedig egységesen 1,90 euróval emelték a 2015-ös szinthez képest.  A szociális- és munkaügyi miniszter, Ján Richter, a kormányzó párt tagjai közül elsőként ismerte be, hogy 20 év múlva nagy probléma lesz az első pillérből érkező nyugdíjak kifizetésével. Semmi esetre sem lesz elég csak az első pillérre hagyatkozni. Vagyis, a felelősséget áthárította ránk, magánszemélyekre.

 

 hirdetes_810x300  
malacok_MAXI
Kép: csaladikassza.hu

II. pillér

 

Az egyik legfontosabb megjegyeznivaló, hogy pénzünket tartsuk index-alapú befektetési alapokban. Ha 45 éven aluliak vagyunk, pénzünk 100 százalékát vezessük át ezekbe az alapokba. Az alapkezelők a II. nyugdíjpillérben takarékoskodóknak február végéig éves kimutatást  küldenek, melyben ellenőrizni tudjuk, hogyan teljesített a pénzünk az utóbbi egy évben. Bővebben ITT írtunk a témáról.

 

III. pillér

 

Amennyiben a munkáltatónk fizeti nekünk ezt hozzájárulást, egyértelműen éljünk a III. nyugdíjpillér lehetőségével. Az éves adókedvezmény a 2014 után megkötött szerződéseknél 34,20 euró. Ezt ne feledjük az adóbevallásunkban is feltüntetni.

 

Biztosítók

 

A spórolással egybekötött biztosítások esetében az ügyfél immár köteles lesz több dokumentumot is aláírni. Többek között arról, hogy tudatosítja, szerződése csak a 12-13. évben éri el a befektetett összeg értékét. Emellett aláírja, hogy tájékoztatták az összes, szerződésbe foglalt illeték nagyságáról. Amennyiben tehetjük, ne kössünk ilyen biztosítást, ennek okairól szintén írtunk már.

 

Bankok

 

A banki törvény szigorításával idén már csak kivételes esetben kaphatunk jelzáloghitelt a kiszemelt ingatlan teljes értékére. Lakásvásárlás esetén legalább 10% saját tőkével kell rendelkeznünk.

 

A fiatalok állami támogatása is változik. A bérek új, állami támogatás jóváhagyásához szükséges felső határa 1119,20 euró havonta, két kérelmező esetén ez az összeg 2238,66 euró/hónap. A bérek átlagértékét úgy kapjuk meg, ha a tavalyi éves bevételünket elosztjuk 12-vel.

 

A lakossági hitelek esetében a maximális futamidő az eddigi 10-ről 8 évre csökken.

 

Pozitív változás, hogy márciustól a bankok előre feltüntetik a jelzáloghitelünk értékét a fixáció lejárta után. Ez egyértelműen kimutatja majd, melyik bankok „svindliznek” a fiataloknak járó állami támogatással. Szintén márciustól változik az idő előtti törlesztés illetéke, mégpedig az eddigi 5 százalékról 1 százalékra.

 

Lakástakarék

 

Az állami támogatás nagysága nem változik, marad az eddigi, 66,39 euró évente. Negatív változás azonban, hogy a maximális állami támogatáshoz már 1327,80 eurót kell a lakástakarék számlánkra utalnunk. Ez 111 eurót jelent havi szinten. Példaként említenénk, hogy 300 eurós éves betétnél az állami támogatás 15 euró, ami éppen hogy csak fedezi a 12 eurós éves illetéket. Megtakarítás szempontjából tehát már szinte teljesen értelmét vesztette ez a fajta takarékoskodás. A sokkal kedvezőbb alternatívákról ITT és  ITT írtunk.

 

A végére egy gyors tipp

Az IAD tőkealapkezelő (Szlovákia első tőkealapkezelője) az eddig 3 százalékról nulla százalékra csökkentette a belépési illetéket a 2016 március 31-ig megkötött szerződéseire. A legsikeresebbnek kikiáltott befektetési alap például 3,3 százalékos éves kamatot ígér 3 év megtakarítás esetén. Érdemes a lakástakarékban, vagy lekötött betétünkben lévő pénzünket márciusig ide áthelyezni.

 

Zsupcsan Zoltán, pénzügyi tanácsadó

Olvasóink témával kapcsolatos kérdéseit kommentben, vagy a korkep(kukac)korkep(pont)sk email címen is feltehetik. A pénzügyi kérdéseiket a szerző a zupcanz(kukac)gmail(pont)com email-címen is várja.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!