Ahogy arról korábban tájékoztattuk olvasóinkat, a Mars Inc. amerikai nagyvállalat önként visszahívja a 2016. június 19-től 2017. január 8-ig terjedő minőség-megőrzési idővel rendelkező Mars, Snickers, Milky Way és Celebration csokoládétermékeit, miután Németországban egy fogyasztó fél centiméter nagyságú műanyagdarabkákat talált a csokoládéban. A visszahívások 55 országot érintenek, köztük Szlovákiát és Magyarországot is.

 

A termékeket a következő országokból hívják vissza minőségi kifogások miatt: az összes EU-tagállam Bulgária és Luxemburg kivételével, Algéria, Angola, Ausztrália, Banglades, Egyiptom, Ghána, India, Irán, Izrael, Jordánia, Dél-Afrika, Libanon, Líbia, Madagaszkár, Maldív-szigetek, Marokkó, Mauritius, Nepál, Norvégia, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emirátusok, Szerbia, Srí Lanka, Szudán, Svájc, Tajvan, Tanzánia, Tunézia, Törökország, és Ukrajna.

 

Az összes érintett terméket ugyanabban a gyárban, a hollandiai Veghel üzemben gyártották. A vállalat képviselői szerint nem lehet megállapítani, hogy melyik márkák nem érintettek, ezért inkább az összes potenciálisan hibás terméket visszahívják.

 

 hirdetes_810x300  
A Nébih arra bíztatja a vásárlókat, hogy az érintett minőség-megőrzési idejű csokoládékat ne bontsák fel, forrás: worldwide.sk/illusztráció
A Nébih arra bíztatja a vásárlókat, hogy az érintett minőség-megőrzési idejű csokoládékat ne bontsák fel, forrás: worldwide.sk/illusztráció

 

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) arra kérte a fogyasztókat, hogy aki vásárolt az említett minőség-megőrzési időkkel ellátott Snickers, Mars, Milky Way, Celebrations és Mini Mix termékekből, ne fogyassza el.

 

Cikkünk megjelenéséig sem a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszeripari Hivatal, sem a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara nem adott ki a magyarországihoz hasonló közleményt.

 

 

Nem egyedi eset

 

Nem egyedi eset, hogy egy élelmiszergyár kénytelen visszahívni termékeit. Tavaly a Nestlé Maggi termékeinek visszahívása miatt szenvedett el milliós nagyságrendű károkat Indiában. 2006-ban a Cadbury hívott vissza 1 millió tábla csokoládét, miután kapcsolatba hozták a kitört szalmonella járvánnyal, a cég 20 millió fontos kárt könyvelt el.

 

A Mars  a világ egyik legnagyobb élelmiszervállalata, hozzá tartoznak olyan nálunk is jól ismert márkák, mint a M&M’s, Galaxy, Twix, Bounty, Uncle Ben’s rizs, Dolmio tészta vagy a Pedigree kutyaeledel.

 

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: agrobiz.hr

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!